perjantai 31. elokuuta 2012

Ihmislajin synty

Juha Valste käy läpi tämänhetkisen tietämyksen ihmislajin kehittymisestä ja sukulaislajeista: Ihmislajin synty (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012; ISBN 978-952-222-332-6). Toki on niin, että uusia löytöjä ilmaantuu koko ajan ja kuva tarkentuu tarkentumistaan, mutta varsin hyvä ymmärrys ihmisen kehittymisestä meillä jo on.

Samalla Valste kumoaa useita myyttejä, kuten sen että ihminen on kehittynyt simpanssista ja että pystyssä käveleminen on vain ihmiselle ilmaantunut ominaisuus. Esimerkiksi simpanssi on sopeutunut neliraajaiseen kävelytyyliin, rystysiä käyttäen, vasta myöhemmin, lajin esi-isä (ja samaten ihmisen) kun käveli luontevasti pystyssä.

Kirja muistutti joiltakin osin enemmänkin käsikirjaa kuin normaalia populaaria tiedekirjaa, ja sen käyttö käsikirjana onnistuukin hyvin johtuen selkeästä rakenteesta.

Kirjaan on sinne tänne sijoiteltu kiehtovia havaintoja tieteen tekemisestä ynnä muusta sellaisesta, ja pelkästään kirjaa selaamalla voi moni kiinnostava näkökulma jäädä huomaamatta, esimerkiksi se missä määrin tieteen popularisointi on antanut ihmisen kehityksestä harhaisen kuvan, kun muutamat tutkijat ovat tuoneet omaa värittynyttä näkemystään esille vastakkaisista todisteista huolimatta.

Ei kommentteja: