lauantai 25. elokuuta 2012

The Arrival

Shaun Tan on piirtänyt vaikuttavan graafisen romaanin maahanmuuttajista, eikä teos ole jäänyt huomiotta, monia palkintojakin se on kerännyt, ja ansaitusti: The Arrival
(Arthur A. Levine books, 2007; 5. painos; ISBN 978-0-439-89529-3).

Kirjalla ei ole suomenkielistä nimeä, mutta sitä voi pitää myös suomenkielisenä (tai minkä kielisenä tahansa), sillä teoksen kerronta perustuu kokonaan kuviin.

Kirja on oli luokiteltu sarjakuvakirjaksi, millaista se pikaisella silmäyksellä muistuttaakin, mutta kertovan tekstin puuttuminen erottaa teoksen tavallisista sarjakuvista. Termi "mykkä sarjakuva" istuu kirjan toteutukseen aika hyvin.

Helmet-järjestelmässä joku oli antanut teokselle viisi tähteä; lisäsin toisen viiden tähden arvion.

Kirjassa on sivuja 128, eli mitenkään erityisen massiivinen teos ei ole, mutta paljon sanatonta viestintää mahtuu näihin sivuihin. Hahmojen viestintä perustuu ilmeisiin, eleisiin, vuorovaikutukseen ympäristön kanssa, ja hyvin tämä toimii.

Kirjan kuvituksessa on käytetty surrealistisia elementtejä tuomaan esille maahanmuuttajien kokemusmaailman outoutta, ja tämä toimii tavattoman hyvin.

Kirjassa kuvattu maailma muistuttaa omaamme, mutta on silti erilainen, ikään kuin lukija (tai pikemminkin katselija) joutuisi astumaan uuteen, tuntemattomaan maailmaan jossa elämä ei ole aivan sellaista kuin meillä täällä maapallolla.

Millaista on olla muukalainen maailmassa jonka sääntöjä ei tunne, jossa ulkopuolisuuden kokemus määrittää olemassaoloa ja jossa pieni pala kerrallaan voi oppia sopeutumaan ympäristöönsä? Kirja kertoo maahanmuutosta (ja maastamuutosta) herkällä, koskettavalla tavalla, ja tuottaa lukijalleen (katselijalleen) hyvän mielen kokemuksia.

2 kommenttia:

Satu kirjoitti...

The Arrival on kyllä upea! Kirjoitin siitä viime vuoden lopussa, täällä.

Juha Haataja kirjoitti...

Satu, kiitos vinkistä, kieltämättä piirrosjälki oli niin hienoa että sopisi kehystettynä seinälle.

Muistin tässä samalla että sain idean teoksen lukemiseen tästä listasta, en muuten olisi siitä mitään tiennyt.