perjantai 1. kesäkuuta 2012

A dark matter

Peter Straub kirjoittaa kauhukirjallisuutta, ehkä vähän samaan tapaan kuin Stephen King, mutta omaperäisellä tavalla siltikin. Tässä on kirja, josta toisaalta pidin ja toisaalta se jäi jotenkin ikään kuin vajavaiseksi: A dark matter (Phoenix, 2011; ISBN 978-0-7538-2882-3).

Kirjan päähenkilö, menestyskirjailija, yrittää selvittää mitä tapahtui 40 vuotta aiemmin hänen vaimolleen ja tämän ystäville.

Opiskelijat olivat ajautuneet hypnoottisen gurun vaikutuspiiriin. Eräänä iltana he kokoontuivat jonkinlaiseen riittiin kaupungin vieressä olevalle pellolle. Riitissä tapahtui jotakin, joka pirstoi osanottajien mielet, ja yksi osallistujista kuoli jonkinlaisen pedon raatelemana.

Straub kerii tapahtunutta auki kerros kerrokselta, johtolanka johtolangalta, tapahtumaan osallistujien näkökulmista. Mutta vaikka kerrontatapa aluksi viehättää, jossain kohtaa alkaa tuntua siltä että lukijalta pimitetään olennaista tietoa, ja että kaiken keskipisteessä ei oikeastaan olekaan yhtään mitään.

Kuten ei olekaan, tavallaan, mikä jääköön tässä paljastamatta.

Kirja jäi vaisuksi, ja vaikka Straub pystyy uskottavasti kuvaamaan henkilöitään, ovat monet heistä varsin stereotyyppisiä, eivätkä ihmisinä lopultakaan kovin kiinnostavia.

Ei kommentteja: