tiistai 12. kesäkuuta 2012

Burning bright

Löysin Ron Rashin novellikokoelman kirjaston Just returned -vaunusta, ja se teki melkoisen vaikutuksen. Kirjan kannessa Rashia verrattiin Carveriin and Faulkneriin, mikä mielestäni on turhaa, Rash seisoo ihan omilla jaloillaan, niin hyvä tämä kirja on: Burning bright (Canongate Books, 2011; ISBN 978-0-85786-115-3).

Kirjassa on tusinan verran novelleja, jotka sijoittuvat Appapakkien seudulle Yhdysvaltoihin. Teos voitti novellistiikan isoimman palkinnon vuonna 2010: Frank O'Connor International Short Story Award, ja ansaitusti.

Jotain erikoista Rashin kyvyssä kirjoittaa on, hän saa kuvaamansa paikan elämään ja hengittämään ikään kuin henkilöhahmon, ja hänen ihmisissään on syvää aitoutta, vaikka hän pitääkin jonkinlaista etäisyyttä kohteisiinsa.

Kirjassa kerrotaan vaikeista ajoista, olkoon sitten kyse Yhdysvaltojen sisällissodan ajoista, 1900-luvun alun lamakaudesta tai nykyajan narkomaanien lohduttomasta maailmasta.

Mutta jotain kummallisen runollista Rashin tarinoissa on ankeimmillaankin. Ehkä kyse on siitä, että Rash näyttää kohteensa lukijalle siten että lukija tuntee ymmärtävänsä toisia kohtaloita, tuntee kokevansa ihmisyyttä lohduttomimmissakin tilanteissa.

Hienoa novellistiikkaa, mainio löytö, ja kirjailija joka on syytä pitää mielessä.

2 kommenttia:

Lukutoukka kirjoitti...

Nyt nolottaa, mutta en ole koskaan kuullutkaan Ron Rashista. Mutta laitetaan nimi mieleen, sillä tämä kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta! Kirja näkyy löytyvän ainoastaan Helmetistä, mutta ainahan kaukolainaus on mahdollista. Kiitokset (taas kerran) vinkistä!

Juha Haataja kirjoitti...

@Lukutoukka: Tämä kokoelma oli kyllä hieno tapaus.

Tartuin myös Rashin romaaniin "The cove", mutta tein sen virheen että luin kansitekstit ja vielä tsekkasin kirjasta tietoa netistä ennen romaanin lukemista. Jos tämän romaanin ajattelet lukea niin vältä "spoilereita", ainakin minulla ne pilasivat lukukokemuksen.