perjantai 8. kesäkuuta 2012

Ei lyijyä valkokankaalle

Stuart M. Kaminskyn mainio Toby Peters -dekkarisarja alkaa kirjasta Ei lyijyä valkokankaalle (WSOY, 1984; suom. Erkki Hakala; ISBN 951-0-12470-2). Luin muut kolme suomennettua sarjan kirjaa ennen tätä, joten monet kirjan asetelmista olivat jo tuttuja, mikä hiukan himmensi lukunautintoa. Mutta hyvin Kaminsky tarinaansa auki kerii.

Kaminsky oli erittäin tuottelias kirjailija, ja myös elokuvan historian tuntija, mikä näkyy dekkarin monissa elokuvahistoriaan viittaavissa käänteissä. Kuten muissakin lukemissani Toby Peters -dekkareissa tässä liikutaan 1940-luvun Hollywoodissa.

Omalaatuista elokuvatähteä Errol Flynniä yritetään kiristää, jolloin Peters kutsutaan apuun. Kohta ei kiristyskään enää riitä vaan Flynn yritetään murhata. Kun Peters yrittää selvitellä totuutta moninaisten käänteiden takana joutuu hän yhä syvemmälle tapahtumien sokkeloon. Kuka loppujen lopuksi on kaiken takana?

Mielestäni sarjan seuraavat osat ovat parempia kuin tämä ensimmäinen, mutta toisaalta sarja kyllä kannattaa aloittaa tästä. Mistään korkeakirjallisuudesta ei tietenkään ole kyse, mutta mukavia välipaloja nämä kyllä ovat, varsinkin vanhojen Hollywood-elokuvien ystäville.

2 kommenttia:

Lukutoukka kirjoitti...

Tämä on minulle aivan uusi tuttavuus mutta menee ehdottomasti lukulistalle, tuon ajan Hollywoodissa on hohtoa. Kiitos vinkistä!

Juha Haataja kirjoitti...

@Lukutoukka: Minulta meni aluksi vähän ohi Kaminskyn perehtyneisyys aihepiiriin, kunnes tajusin että hän todella tuntee tuon ajan elokuvamaailman. Ja toisaalta mukavalla huumorilla hän näitä dekkareita mausti.