perjantai 15. kesäkuuta 2012

Tiesitkö tämän linnuista?

Pertti Koskimies ja Markus Varesvuo ovat tehneet hienon luontokirjan, jota voi suositella niin linnuista tietäville kuin tietämättömillekin: Tiesitkö tämän linnuista? (Tammi, 2012; ISBN 978-951-31-6583-3). Itse en mikään lintuharrastaja ole koskaan ollut, vaikka hitusen linnuista tiedänkin, ja täytyy sanoa että teksti kyllä vei mukanaan, ja kuvat täyttivät paikkansa kaikki.

Kirjassa kerrotaan linnuista, niiden fyysisistä ominaisuuksista ja käyttäytymisestä. Mielenkiintoinen oli vertaus ihmiseen: kirjoittajien mukaan linnut ovat aisteiltaan lähempänä ihmistä kuin esimerkiksi koira, ja siten ihmisen on helpompi ymmärtää lintuja kuin koiria. Mitähän mieltä koiranomistaja tästä olisi?

No, joka tapauksessa teksti on selkeää, ja kirjoittajien käytännön kokemus tuntuu joka lauseessa ja kappaleessa. Tällaista jälkeä syntyy vain sellaisilta tekijöiltä, jotka ovat pitkään viettäneet aikaa lintujen seurassa.

Linnuista kerrotaan paljon, niin ravinnon hankinnasta, lisääntymiskäyttäytymisestä kuin lintujen fyysisistä ominaisuuksista. Todella pätevää työtä, ja lisäksi kirja on mukavan kokoinen, ei liian iso luettavaksi pienemmälläkin pöydällä tai sylissä.

Ei kommentteja: