tiistai 31. tammikuuta 2012

Kuinka SE tehdään esiintyjänä

Henkka Hyppönen on kirjoittanut oppaan niille joiden täytyy pitää esityksiä: Kuinka SE tehdään esiintyjänä (Talentum, 2005; ISBN 9521408677). Olen varmaankin jäänyt jostain paitsi, sillä minulle ei ollut aavistustakaan ennen kirjan avaamista siitä, kuka Henkka Hyppönen on. Mutta kirjan aihe kiinnosti.

Hyppösellä on perusasiat hallussa, esimerkiksi tämä lähtökohta esiintymiseen: "Esiintymistaitojen parantaminen alkaa kahdesta oivalluksesta. Siitä, että esityksen pitää palvella yleisöä, ja siitä, että esiintyjän on tehtävä esityksensä itse."

Oikein nasevaa. Kuten myös tämä tiivistys: "Esiintymistä heikentävästä jännityksestä pääsee eroon siedätyshoidolla. Ihminen tottuu lähes mihin tahansa, niin myös esiintymiseen, jos sitä harjoitetaan säännöllisesti."

Tässä on tosin kyllä sanottava, että yleisesti ottaen tämä kyllä pitää paikkansa, mutta lienee kuitenkin sellaisia elämäntilanteita ja päänupin rakenteita, että edellä mainittu ei kuitenkaan toimi ja on jopa vaarallista. Mutta voin tämän kyllä allekirjoittaa: esiintyminen opettaa esiintymistä.

Ja tämän vielä nostaisin esiin: "Koska tunnelmaa rakennetaan pääasiassa omien tunteiden kautta, pitää esiintyjän pystyä ymmärtämään myös omia tunteitaan."

Mutta sitten kritiikkiä: kirja on melkoista sillisalaattia, poimintoja monesta lähteestä, eikä tästä synny selvää, iskevää ja kiinnostavaa kokonaisuutta. Ja lisäksi teksti on paikka paikoin aika minäkeskeistä, semmoista jossa lukija tuntee jäävänsä ulkopuoliseksi, ikään kuin teksti olisi kirjoitettu kirjoittajaa itseään varten.

Niin, vielä lopuksi: tuosta yllä mainitusta itse-keskeisyydestä johtuen kirja jäi kesken. Enkä vieläkään tiedä kuka Henkka Hyppönen oikein on.

Ei kommentteja: