torstai 12. tammikuuta 2012

Lupa johtaa - Persoonallisia tarinoita

Maiju Lehti ja Pirjo Pynnönen ovat tehneet lupaavalta kuulostavan kirjan johtamisesta: Lupa johtaa - Persoonallisia tarinoita (Talentum, 2011; ISBN 978-952-14-1584-5). Mutta kävi niin ikävästi, ainakin tälle lukijalle, että kirja ei tarjonnut juuri mitään.

Kirjan lähtökohta on sinänsä kiinnostava: otetaan kaveri- ja tuttavaporukasta ne joilla on jonkinlaista johtamis- tai esimieskokemusta ja pyydetään heitä kirjoittamaan asiasta omin sanoin. Sitten värvätään samasta porukasta vielä muutama kommentaattori, joita haastatellaan. Ja tämä kaikki silputaan yhdeksi kokonaisuudeksi, ja kas, tuloksena on kirja.

Mutta voi pettymysten pettymys, en löytänyt kirjasta juuri mitään mikä olisi tosissaan houkutellut lukemaan. Kaiken lisäksi tuossa silpun seassa oli roppakaupalla lainauksia johtamiskirjallisuudesta ja tämän alan "ajattelijoita" (mm. Himanen et al.), sellaisia fraaseja jotka näyttävät komeilta mutta ovat loppujen lopuksi lähinnä tyhjää täynnä.

On kieltämättä hatunnoston paikka, että kirjoittajat ovat lähteneet näinkin avoimesti omista kokemuksistaan kertomaan, mukaan lukien vaikeat tilanteet, mutta näistä jutuista tulee mieleen lähinnä valmis resepti, niissä ei tunnu siltä että todella mentäisiin aitoon johtamiskokemukseen, niihin syviin tuntoihin joiden kanssa on elettävä ja yritettävä pinnalla pysyä.

Jouni Niinikosken tarinasta sentään löysin vähän tämmöistä meininkiä, siitä miten epäonnistuminen opettaa: "Suurin kehittymiseni on siinä, että arvostan nyt aidosti työntekijöitäni. Ihmisinä ja osaajina. Olen ehkä ihmisläheisempikin. Suurin oppi: ei yksin vaan yhdessä. Tämän kun oivaltaa, niin on paljon oppinut."

Olisipa kirjassa enemmän tämmöistä tekstiä ja vähemmän semmoista joka tuntuu johtamiskirjallisuudesta kopioiduilta opeilta. Monet tekstit tuntuvat myös kuin pitkitetyiltä työpaikkahakemuksilta tai auki kirjoitetuilta CV-dokumenteilta, niissä jää ihminen jonnekin kauas pois.

Voi kyllä olla, että tässä menivät lukijan odotukset ja kirjan lupaukset aika lailla ristiin, mutta ei voi mitään. En suosittele, mutta tämä on äärimmäisen henkilökohtainen mielipide.

Ei kommentteja: