sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Carambole

Håkan Nesserin dekkari Carambole (Tammi, 2007; suom. Saara Villa) kuuluu Van Veeteren -sarjaan, jonka tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin jossakin päin läntistä Eurooppaa. Teos sai vuonna 1999 Lasiavain-palkinnon.

Nesser kirjoittaa melkoisen mysteerin, jossa lukija on jatkuvasti edellä poliiseja, mutta kaikkea ei lukijakaan tiedä. Kaikki alkaa liikenneonnettomuudesta, jossa juopunut autoilija tönäisee kuoliaaksi teini-ikäisen pojan. Ensin autoilija luulee selvinneensä kaikesta kiinni jäämättä, mutta sitten hän saa kiristyskirjeen.

Kiristäjän ja hänen uhrinsa piirileikki vie tarinaa eteenpäin, ja kohta uhreja on enemmänkin, seuraavana Van Veeterenin poika. Rikospoliisista eläkkeelle jäänyt komisario on avainasemassa kun mysteeriä selvitetään.

Tarinassa on kaksi ulottuvuutta, toisaalta Van Veeterenin suru, kun hän joutuu hautaamaan poikansa, ja toisaalta kiristäjän ja murhaajan keskinäiset kuviot, jotka johtavat tilanteesta toiseen kuin toisiinsa törmäilevät biljardipallot.

Nesser osaa kirjoittaa, ja vaikka jotkin tapahtumien käänteet ja psykologiset asetelmat tuntuvat keinotekoiselta, sitä ei voi kieltää että huiman tarinan Nesser tässä kirjoittaa. Dekkarien kärkeä.

Ei kommentteja: