sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi

Tässä on terävää lääkettä huijauksiin ja virhepäätelmiin, Normand Baillargeonin kirjassa Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi (Eurooppalaisen filosofian seura ry., 2011; suom. Tapani Kilpeläinen; ISBN 978-952-5503-55-5).

Ihan hirveän omaperäinen tämä kirja ei kylläkään ole, sillä se käsittelee samoja asioita ja jopa samoja esimerkkejä kuin monissa muissa tiedekirjoissa. Mieleen tulee muun muassa numerosokeus-teema, josta aikoinaan poleemisesti kirjoitin.

Kirja siis yhdistelee eri tieteenalojen näkemyksiä älylliseen rehellisyyteen, ja voisi puhuakin poikkitieteellisestä lähestymisestä, jossa muun muassa kerrotaan kuinka matematiikkaa voidaan käyttää sumuverhona täysin virheellisille väittämille. Ja tietenkin kerrotaan tilastojen vääristelystä monin tavoin, ja retoriikan keinoista saada keskustelu väärille raiteille tai kääntämään musta valkoiseksi.

Vähän asiasta toiseen harhaileva tämä kirja on, mutta melko mukava lukea, lukuisien esimerkkien vuoksi (joista tosin moni oli ennestään tuttu muista lähteistä).

Kirja kritisoi tiedotusvälineitä siitä, että ne ovat päätyneet levittämään propagandaa. Meistä jokaista pommitetaan informaatiolla ja puheella, joka pyrkii panemaan meidät toimimaan määrätavalla.

Eikä koululaitoksesta ole enää apua: "[I]hanteesta, jonka mukaan kaikille tulisi antaa yleissivistys on luovuttu täysin välinpitämättömästi. [...] Liian monien ihmisten ja erityisesti koulutuspäättäjien harhainen asiakasajattelu ja tapa pelkistää kaikki talouteen ovat siis mielestäni vakavia perusteita huolestua osallistuvan demokratian tulevaisuudesta."

Eräs keskeinen keino älylliseen itsepuolustukseen on niin sanottu käsitteellinen määritelmä, jota Baillargeon havainnollistaa esimerkin avulla: "Onko tuo todella terrorismia? Minkä välttämättömien ja riittävien ehtojen tulee toteutua, jotta voidaan puhua terrorismista? Täyttyvätkö ehdot kaikissa tapauksissa, joissa on tapana puhua terrorismista? Jos eivät, niin miksi? Ja mitä silloin on korjattava: tapaamme käyttää sanaa vai määritelmää?"

Kirja on erinomainen johdatus ajatteluun ja asioiden ymmärtämiseen, ja omien sokeiden pisteiden tunnistamiseen. Ja suomentajalle kiitokset erinomaisesta työstä!

4 kommenttia:

Jarno kirjoitti...

Hyvää uutta lukuvuotta JuHa!
Kovin löyhästi asiaan liittyen juhlapuhe, jossa on kevennyksenä (muistakin lähteistä tuttu) vitsi matematiikan kouluopetuksen muuttumisesta.

Juha Haataja kirjoitti...

@Jarno: Uutta vuotta samaten!

Tuo matematiikkatehtävän tuorein versio oli mainio, sitä en muista lukeneeni aiemmin: "Etsi netistä pörssissä olevia metsäyhtiöitä. Kysy kotona isäpuolelta, paljonko yhden yhtiön osake maksaa ja merkitse tämä luku metsäkuvan keskellä olevaan laatikkoon."

Jarno kirjoitti...

Tilastojen hahmottamiseen liittyen mainittakoon vielä herra Roslingin
työkalu maailman maiden tilastovertailuun ajan funktiona.

Juha Haataja kirjoitti...

@Jarno: Katos vaan, aika monipuolinen, siellä oli jopa käyttöopas tarjolla.