sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Hiuskarvan varassa

Eoin Colfer yllätti kirjoittamalla kovaksikeitetyn dekkarin Hiuskarvan varassa (WSOY, 2011; suom. Jaakko Kankaanpää; ISBN 978-951-0-38246-2). Artemis Fowl -kirjasarjan tunnelmat ovat muuttuneet tiukaksi toiminnaksi nykyajassa, ja kuvioissa pyörii niin ganstereita kuin ammattisotilaitakin.

Ensin ajattelin, etten kirjoita kirjasta arviota, mutta päätinpä sittenkin sen tehdä. Nimittäin Colfer kirjoittaa kyllä hyvin ja vetävästi, ja myös huumoria on mukana, semmoista kieli poskella meininkiä jossa kovaksikeitettyä dekkaria laitetaan uusiin kuosiin.

Mutta. Ja iso mutta. Colferin tarinassa on sen verran paljon reikiä, että koko sopasta katoaa maku. Yhteensattuma yhteensattuman perään, ja sitten vielä semmoisia juonielementtejä, esimerkiksi tietotekniikkaan ja kännyköihin liittyen, että niitä tarkemmin miettiessä putoaa hommalta kokonaan pohja. Olisi näitä reikiä voinut edes vähän yrittää tilkitä.

Vähän ontuva tämä kirja on, huumoristaan ja kohtuullisen sujuvasta kerronnasta huolimatta. Se mikä toimii fantasiamaailmassa ei välttämättä toimi realistisemmassa kerronnassa, tai vähintäänkin pitäisi pitää huoli siitä että tarinaan ei jää pahoja aukkoja.

Ei kommentteja: