tiistai 3. tammikuuta 2012

Ristinolla

Ian Rankin käynnisti huippusuositun Rebus-dekkarisarjan tällä kirjalla: Ristinolla (Blue Moon, 2004; suom. Heikki Salojärvi; ISBN 952-5410-19-6). Olen tätä ennen jo lukenut kaksi muuta Rebus-dekkaria - Musta kirja ja Kuurupiilo - ja siten sarjan ensimmäinen ei tullut ihan tyhjästä eteen.

Luulenpa, että jos dekkarisarjan aloittaisi tästä kirjasta, vaikutus olisi aika lailla kovempi. Kirjassa on melkoinen vauhti päällä, sarjamurhaajaa etsittäessä, ja jotkin kirjan käänteistä laittavat lukijan uskomiskyvyn koetukselle.

Myöhemmissä kirjoissa Rankin pystyy käsittelemään hahmoja monipuolisemmin, eikä tarvitse ihan sellaista määrää erikoistehosteita kuin tässä kirjassa.

Pohjois-Irlanti kummittelee taustalla, samaten SASin erikoisjoukot, huumekauppa ja sarjamurhaaja. Ja Rebus joutuu tekemään tiliä menneisyydestään, kun elämä ympärillä tuntuu lähtevän hajoamaan. Melkoisen sopan Rankin tästä kaikesta keittää.

Mutta kyllä dekkarisarjan aloitukseksi kelpaa - melkoinen taidonnäyte, vaikka myöhemmissä kirjoissa onkin kyllä taso noussut tästä kirjasta vielä melko lailla.

Ei kommentteja: