Tämän luin lähes yhdeltä istumalta: Philip Teirin kirjan Donner-ryhmä ja muita novelleja (Otava, 2011; suom. Taina Rönkkö; ISBN 978-951-1-25573-4). Novelli on vaikea taito, ja varsin vähän novellikokoelmia Suomessa julkaistaankaan, mutta Teirin kirja on paikkansa ansainnut.
Kustantajan mukaan "novelleissa tavalliset helsinkiläiset joutuvat muutoksen eteen", ja tämä kuvaa hyvin novellien luonnetta: arkisen, tutun tuntuista elämää, joka kuitenkin jotenkin on raiteiltaan, tai menossa raiteiltaan. Ja novellistiikassa tärkeä jännite, sitä tästä kirjasta löytyy. Muutama novelleista oli ehkä hiukan ponnettomampaa lajia, mutta useimmat olivat hyviä, erittäinkin hyviä.
Kirjan niminovelli kaverista joka ajautuu Jörn Donnerin ihailemisen pariin ja lopulta joutuu pidätetyksi epäiltynä Donnerin Oscar-patsaan varastamisesta on erinomainen, mutta ehkä silti pidin eniten parista muusta, joissa pohdittiin perhe-elämän jännitteitä ja niitä outoja kulmia joihin ihmiset elämässään ajautuvat.
Taidokas työnäyte!
in the northern hemisphere
6 tuntia sitten
2 kommenttia:
Luen tavallisesti kovin vähän novelleja, mutta tänä vuonna olen päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni sillä saralla. Tämä kokoelma kuulostaa kokeilemisen arvoiselta, kiitos vinkistä!
@Lukutoukka: Jotenkin jäi semmoinen fiilis että kirjailija näissä novelleissa varioi kirjallisuuden eri genre-tyyppejä hauskan omaperäisellä tavalla. Lieneekö ollut tietoista valintaa vai spontaania luovuutta.
Lähetä kommentti