perjantai 2. joulukuuta 2011

Valon matka Lapin tuntureilta laaksoihin

Tauno Kohosen valokuvakirja Valon matka Lapin tuntureilta laaksoihin (Mäntykustannus, 2011) on katselukirja: tekstiä on vähän ja sekin enemmänkin johdattaa kuvien tunnelmaan kuin kertoo kuvista tai niiden ottamisesta.

Kustantajan sivulla sanotaan: "Valon matka on sanan mukaisesti valon matkaa Lapin tuntureilta laaksoihin. Kuvista puolet on Lapista ja puolet Kuusamosta, joten teos laajentaa Lappi-brändiä yli vanhojen maakuntarajojen." Ja vielä: "Valon matkan filosofiana on esitellä Pohjois-Suomea luonnontilaisena, erillään sivilisaatiosta; Valon matka on unelma alkuperäisestä ja puhtaasta luonnosta."

Teoksen on taittanut Tauno Kohosen poika Tommi, ja varsin onnistuneena taittoakin voi pitää; ehkä joillekin sivuille on laitettu liikaakin valokuvia, joista varsinkin pienemmässä koossa esitetyt jäävät vähälle huomiolle. Mutta varsin hyvin toimii näinkin yksinkertainen taittoratkaisu kuin tässä kirjassa; valokuvat puhuvat puolestaan.

Tunnelmointia, sitä tämä kirja on. Ei niinkään nopeasti selattavaa kuin ajatuksella katsottavaa, vaikka kumpikin kyllä toimii. Taidonnäyte!

Ei kommentteja: