maanantai 19. joulukuuta 2011

Digikuvaus & seniori

Miksihän tämän kirjan nimessä on sana seniori? Nimittäin Antti Kolin ja Matti Karhulan kirja Digikuvaus & seniori (Docendo, 2007) on erinomainen johdatus valokuvaukseen - minkä ikäiselle tahansa.

Ehkä kyse on siitä, että kirjoittajat malttavat puhua kuvien käyttötarkoituksesta, sommittelusta ja sen semmoisesta ennen kuin menevät tekniikan esittelyyn. Ja tekniikkaa esitellään konkreettisella tavalla, menemättä kaikkein monimutkaisimpiin yksityiskohtiin.

Aivan erinomainen on heti kirjan alussa oleva osuus "Digikuvaus on kaikkea", jossa puhutaan kolmenlaisesta tavasta ottaa valokuvia: albumikuvaus, sisustuskuvaus ja ilmaisukuvaus. Ei hassumpi jaottelu, pätee omalla kohdallani - tosin sisustuskuvausta en sen kummemmin ole harrastanut mutta ehkäpä siihenkin vielä ehdin perehtyä.

Kirjan ensimmäinen varsinainen luku "Kamera" on mukavan selkeä, vailla usein esitettyä tekniikkasoppaa. Ensin kerrotaan miten kameraa pidetään kädessä, ja sitten miten valokuva sommitellaan. Juuri näin!

Kirja on muutenkin harvinaisen hyvin organisoitu, ja sisällysluetteloa kannattaa käyttää hyväksi: "Ihmiset kuvattavina", "Muistoja matkoilta", "Luontokuvaus" - ja niin edelleen.

Ohjelmistoista kerrotaan ilmaisesta Picasasta ja Photoshop Elementsistä, joilla pääsee erinomaisesti alkuun. Ja ihan kirjan lopussa kerrotaan kuvien käytöstä, esimerkiksi kotitulostuksesta, albumikirjoista ja varmuuskopioinnista. Kaikki selkeällä tavalla, suoraan asiaan mennen.

Erinomainen teos - ja vaikka tekniikka kehittyy kehittymistään, tämä kirja on kestänyt aikaa, koska se keskittyy perusasioihin.

2 kommenttia:

Eko kirjoitti...

Teokseen en ole tutustunut...
Sanon vain näin suoralta kädeltä, "olen tehnyt valokuvausta jo sen verran kauan, että voin suositella kaikille senioreille - niin mummoille kuin papoillekkin - valokuvausta".
Nyt se on verraten helppoa ettei siinä paljonkaan oppia tarvita. Sommittelun ja muut 'kommervärkit' oppii ajan kuluessa.
Se on verrattain 'halpa' harrastus digiaikaan.
Kameran ja tietokoneen se tarvitsee. Kameran ei tarvitse olla kallis. Halvalla saa aivan hyviä kuvia.
Tietokone on jo monella valmiina...!
Ei ku' kuvaamaan...!

Juha Haataja kirjoitti...

@Eko: Kyllä, tekemällä oppii, varsinkin valokuvausta, ja nykyään se ei varmasti ole välineistä kiinni.

Ja sekin on kiva että netistä löytyy muita valokuvaamisen kanssa pähkäileviä, sellaisia jotka käyttävät kameraa lähestulkoon joka päivä - joku voisi pitää tätä myös riippuvuutena...