maanantai 19. joulukuuta 2011

Valokuvauksen salaisuudet

Joe McNallyn kirjalla ei ole mikään vaatimaton otsikko: Valokuvauksen salaisuudet (Readme.fi, 2008). Mutta onko kirja niin hyvä kuin otsikko?

No, monessa mielessä McNallyn kirja ainakin viihdyttää, sillä se kertoo kaikenlaisista kommelluksista mitä valokuvaajan uralle on sattunut, sekä siitä miten jokin haastava kuva saatiin aikaiseksi.

Mutta mikään valokuvauksen oppikirja tämä ei ole, vaan kokoelma lyhyitä anekdootteja, joiden tyyli ja taso vaihtelee aika lailla. Ja samalla tässä on kurkistus ammattikuvaajan maailmaan näinä aikoina, kun kilpailu keikoista on todella tiukkaa.

McNally on noussut alansa huipulle pitkälti omaperäisyyteensä ja tietyn huimapäisyytensä ansiosta: mikään hullu idea ei tunnu olevan liian hullu kokeiltavaksi. Mutta onko näistä "nikseistä" sitten hyötyä kenellekään muulle, sitä voi epäillä.

No, kyllä tämän kirjan parissa tunnin pari voi viettää. Ja osa jutuista on oikeasti hauskoja, ja muutama myös ihan hyödyllinen vaikka ei saman tyypistä myyvää valokuvaa haluaisikaan lähteä hakemaan.

Ei kommentteja: