sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Kuolema pöytälaatikossa

Rex Stoutin dekkarissa Kuolema pöytälaatikossa (WSOY, 1997) seikkailee jälleen kerran Nero Wolfe ja hänen apulaisensa Archie Goodwin. Ja tälläkään kertaa Wolfe ei asunnostaan minnekään lähde, vaan jalkatyö on Goodwinin ja muiden apulaisten hommia. Ja kirjassa tietenkin syödään hyvin ja puuhataan orkideoiden parissa.

Kuten yleensäkin näissä tarinoissa, Wolfe ei ole ollenkaan innoissaan työn teosta, mutta pakko on kun rahavarat alkavat olla vähissä. Asiakkaaksi saadaan omapäinen naisihminen, pommiräjähdyksessä kuolleen Peter J. Odellin vaimo.

Mitä oikein tapahtui? Odell oli mennyt kollegansa huoneeseen, missä hän avasi kirjoituspöydän laatikon, jonne joku oli asentanut pommin. Mutta kuka oli pommin asentaja, ja kenet oli tarkoitettu uhriksi?

Mukavan kiemuraisen tarinan Stout tästä punoo, ja vaikka tämä ei ehkä ole aivan kärkeä Wolfe-dekkareissa, ei tämä hassumpi siltikään ole. Mukavaa pähkäiltävää.

2 kommenttia:

Booksy kirjoitti...

Kaikki Nero Wolfet ovat ipso facto hyviä! Mutta peesaan, ei tämä ihan parhaasta päästä ole ;-)

Juha Haataja kirjoitti...

@Booksy: Muutamassa kirjassa Nero Wolfe joutui jopa lähtemään reissuun, ja aika lailla hyvin nekin toimivat, mutta perusasetelmana yksityisetsivä joka ei suostu talostaan lähtemään on aika mainio...