Miten ihminen vaikuttaa ympäristöön ja miten ympäristö ihmiseen? Ja miten ihmisyhteisöjen pitäisi kantaa vastuuta ympäristöstä? Tästä kertoo teos Ihminen ja ympäristö (Gaudeamus, 2011; ISBN 978-952-495-217-0).
Teoksen ovat toimittaneet Jari Niemelä, Eeva Furman, Antti Halkka, Eeva-Liisa Hallanaro ja Sanna Sorvari, ja kirjoittajina ovat alan parhaat suomalaiset asiantuntijat. (Omasta mielestäni, ottaen huomioon tutkimuksen tason Suomessa, voisi sanoa yksinkertaisesti "alan parhaat asiantuntijat".)
Kirjaa voi lähestyä monesta kulmasta, ja melkoisesti siinä onkin lähestyttävää, sillä se on iso, yli 450 sivua, kookkaassa formaatissa.
Mutta aloitetaan kuvituksesta: se on aivan ensiluokkaista. Kirjan kuvatoimitus on Juha Laaksosen käsialaa, ja täytyy kyllä kiitellä: tässä ei pröystäillä, jokainen kuva puolustaa paikkaansa, eikä kertaakaan tule mieleen että tässä voisi olla jokin parempi valinta kuvana.
Kirja on niin laaja, ja artikkelit niin perusteellisia, että päätin vain silmäillä kirjaa, ei yksinkertaisesti ole aikaa käydä tätä läpi.
Mutta sitten unohduin lukemaan artikkelia, ja luin sen kokonaan - kirjoittajana oli Ilkka Niiniluoto ja aiheena luonto onnen lähteenä. Ja heti perään tuli Markku Oksasen artikkeli "Onko luonnon itseisarvo perusta suojelulle?" Sitten luin ekosysteemipalveluista, ja siitä mikä uhkaa lajeja, siitä miten käy tropiikin metsien, ja niin edelleen.
Niin: jäin koukkuun. Oli luettava.
Melkoinen teos tämä on, ensiluokkainen kuvitus, asiantuntevia kirjoituksia, onnistunut taitto. Niin, pitäisikö vielä mainita että eipä tärkeämpää aihetta kirjalle juuri voisi olla?
Hyvää jatkoa
14 minuuttia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti