sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Majakka

Melkoinen työnäyte on tämä P. D. Jamesin dekkari, Majakka (Otava, 2007; suom. Jaakko Kankaanpää; ISBN 9789511249634). Komentaja Adam Dagliesh saa ratkottavakseen visaisen pulman, kun Comben saarella paljastuu kuolemantapaus arkaluontoisissa olosuhteissa.

Saaren vanhan majakan parvekkeelta löytyy eräs saaren vierailijoista hirttäytyneenä - tai hirtettynä. Saari on varakkaiden ihmisten ylellinen piilopaikka, eikä epäiltyjä ole paljon, mutta siitä huolimatta tutkimus tuntuu junnaavan paikoillaan.

James on erinomainen kirjoittaja, joka menee syvälle kuvaamiensa ihmisten psyykeen, eikä päästä lukijaa helpolla. Saarella oleskelevat ihmiset, niin vieraat kuin henkilökunta, ovat täynnä särmiä, eivätkä heidän keskinäiset suhteensa ole kaikilta osin kunnossa. Monella on ollut syy vihata kuollutta vierasta, jopa murhaan asti.

Kirja ei ehkä ole dekkari sen tavanomaisessa merkityksessä, vaan pikemminkin rikoksen taustojen ja ihmisten psykologian tutkielma, vaikka kyllä tässä myös rikostapausta ratkotaan.

Ajan mittaan tulee mutkia matkaan yhä enemmän, mutta toisaalta samalla saadaan selvyttää ihmissuhteiden monimutkaisiin vyyhteihin. Onko vuosikymmenten takaisilla tapahtumilla osuutta saaren väkivallantekoon?

James on erinomaisen uskottava kirjoittaja, ja kun tällä kertaa henkilögalleriassa on muitakin kirjailijoita kuin runoja julkaissut komentaja Dagliesh, pääsee James väläyttämään myös kirjailijan työn luonnetta, tosin varsin äärimmäisestä näkökulmasta.

Hieno kirja, ei niitä helpoimpia luettavaksi, mutta kirja palkitsee lukijansa.

2 kommenttia:

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

James on lempidekkaristini, ja Majakka on hyvä kirja. Sitä voisi tosiaan luonnehtia ihan vain romaaniksi; tykkään Jamesin tavasta luonnehtia kiireettömästi henkilöitä ja tilanteita.

Juha Haataja kirjoitti...

Kirjallisuuden genreluokittelu on hämäävää, hyvää kirjoittamista löytyy lajityypistä kuin lajityypistä, sanokoon snobit mitä tahansa. Jamesia on kovin paljon vielä ole lukenut, mutta Nesserin kirjat luettuani täytyy etsiä muuta yhtä tasokasta...