Pekka Mykkänen luo todentuntuisen kuvan lännen ihmemaasta, sen historiasta ja ennen kaikkea nykypäivästä: Amerikka - hiekkaan valuvia unelmia (Nemo, 2011; ISBN 978-952-240-102-1). Pääasiallinen painopiste kirjassa on vuosissa 2000-2009, siis George W. Bush nuoremman ja Barack Obaman presidenttikaudet.
Kirjan eräänlaisena kulminaationa voi pitää niitä vaaleja, joissa Obama tuli valituksi presidentiksi. Mykkänen kiersi osavaltiosta toiseen kuvaamassa vaalien ihmeellisyyttä, ja kyllä ihmeteltävää riittääkin. Kukaan ei olisi voinut käsikirjoittaa tämmöistä tarinaa.
Mykkänen on käynyt siellä sun täällä Amerikoissa, ja kirja on suoranainen runsauden paljous. Mikä kokonaisuudessa on ehkä parasta on että se menee myös siihen osaan Amerikkaa joka lehtien palstoilla harvoin näkyy: vähäosaisiin ja toivottomiin, sairaisiin ja vankilassa viruviin.
Ihmeellinen maa tuo Amerikka on, eikä sen tulevaisuutta pysty ennustamaan, mutta kovin valoisalta se ei näytä, johtuen koulutusjärjestelmän, terveydenhoidon ja muiden vastaavien asioiden poliittisesta pattitilanteesta. Amerikka on maa, joka on pirstoutunut erillisiin todellisuuksiin, jotka toisiaan eivät kohtaa.
Ja monen monta varottavaa esimerkkiä kirjasta löytyy, muun muassa siitä mitä voi seurata yksisilmäisestä valtion toimintojen yksityistämisestä. Tuplasti kalliinpaa sillä keinoin tulee, ja silti mikään ei toimi kunnolla.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti