tiistai 3. huhtikuuta 2012

Tie vie

Lasse Kylänpään valokuvateos on ihmeellinen ja surullinen: Tie vie (Maahenki, 2008; ISBN 978-952-5652-39-0). Kirja kertoo moottoritien rakentamisesta, maisemasta ennen ja jälkeen: "Tämä kirja keskittyy tapahtumiin Paimion ja Lohjan välillä vuosina 2002-2008. Tänä aikana valmistui yhteensä 86 kilometriä moottoritietä."

Kyseinen moottoritie on Eurooppatie E18, ja Kylänpää kertoo kuvin ja tekstein alueen luonnosta ennen moottoritien rakentamista ja sitä miten moottoritie rikkoi luonnon ja maiseman kahteen erilliseen osaan.

Kirjakaan ei ole vailla ongelmia, onhan sekin vaatinut resursseja luonnosta: "Kädessäsi oleva kirja kantaa mukanaan raskasta, näkymätöntä taakkaa. [...] Yhden laskutavan mukaan kirjan koko painos on kuluttanut luonnonvaroja sen verran, että sillä olisi saanut rakennettua noin kuusi senttimetriä moottoritietä."

Kirjan nimi, Tie vie, on tuttu sanonta, joka viittaa siihen että tietä pitkin voi kulkea jonnekin. Mutta Kylänpää osoittaa, että tie myös ottaa: tie vie.

Hieno kirja, tärkeä aihe. Ehkä paradoksaalisin juttu kirjassa oli, että eräät Kylänpään valokuvat valmistuneesta moottoritiestä olivat kauniita. Kaikessa kolhoudessaan on moottoritiessä myös jotain hohdokasta, meille ihmisille, tai ihmisen silmälle.

Mutta luonto, siltä viedään, sitä viedään.

3 kommenttia:

Metsätonttu kirjoitti...

Kylläpä esittelin kirjan jotenkin niin, että tuli itsellekin paha olla. Siis hienosti kaikkine ristiriitoineen ja metafoorineen.
Kulttuurimaisema ja kulttuurimaisema. Vanha poistuu uuden tieltä, ja minäkin olen usein katsellut ajaessani, kuinka kaunista loppujen lopuksi ihminen tekee tiestäkin; linjakasta ja tasapainoista kiemuroineen.

Mutta...jospa sillä kirjalla olisi oma tehtävänsä.

Metsätonttu kirjoitti...

Siis tarkoitin 'sinä esittelit'. Harmi kun noita virheitä ei voi poistaa tai korjata.

Tai pitäisi lukea läpi ennen kuin lähettää...siis.

Juha Haataja kirjoitti...

@Metsätonttu: Jep, tämä kirja kyllä sai mietteliääksi, ja hyvin oli tekijä aiheensa valinnut ja tarinansa kertonut.

Itselläkin tulee näissä kommenteissa joskus kirjoitusvirheitä. Varmaan tähänkin blogialustaan (Blogger) tulee virheiden korjausmahdollisuus, kun se jo joissakin muissa blogipalveluissa näyttää olevan.