torstai 26. huhtikuuta 2012

Murha aluevesillä

Slovenialainen Maja Novak kirjoittaa dekkareita, eikä ollenkaan hassummin kirjoitakaan, mistä on mainio esimerkki kirja Murha aluevesillä (WSOY, 1999; suom. Kari Klemelä; ISBN 951-0-23876-7). Kirjassa liikutaan rikoskirjallisuuden parissa myös juonen puolesta, sillä tapahtumat sijoittuvat kansainväliseen rikoskirjailijoiden kokoukseen Dubrovnikissa. Ja kun dekkarien tekijät törmäävät murhaan, alkaa ankara syyllisen etsintä.

Nimellisenä päähenkilönä on James Watson, joka on palkattu pitämään silmällä yhtä rikoskirjailijoista tämän vaimon toimeksiannosta. Ja rinnalleen Watson saa innokkaita apulaisia, jotka pikku hiljaa nousevat Watsonin rinnalle ja ohikin tapauksen selvittelyssä.

Kirjassa on parasta paikallisväri, jossa liikutaan kommunismin ajan loppuvuosissa, sekä mukava huumori amatöörietsivien otteita kuvattaessa. Ja ehkä tässä kovin kirjallisessa tarinassa on myös aitoa omaperäisyyttä, ja yllätyksellisyyttäkin.

Mutta ihan hirveästi en loppujen lopuksi Novakin kirjasta innostunutkaan, jonkin verran siitä valui puhti pois kirjan loppupuolella.

Ei kommentteja: