sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Hiiop, Jeeves

Kirja Hiiop, Jeeves (Teos, 2010; suom. Kaisa Sivenius; ISBN 978-951-851-271-7) sisältää kaksi P. G. Wodehousen romaania ja yhden novellin, joissa kaikissa seikkailevat Bertie Wooster ja hänen herrasmiespalvelijansa Jeeves.

Romaanit ovat Hiiop, Jeeves! ja Huomenta, Jeeves! ja novelli on Bingo pulassa. Luin nämä yhteen menoon, ja lievä yliannostus oli vaarassa, mutta toisaalta Wodehouse kirjoittaa niin hienosti, että vaikea on lukemista lopettaa.

Parivaljakko Bertie ja Jeeves on täydessä terässä näissä tarinoissa. Käänteitä on niin paljon, että ihmetyttää miten kukin kertomus pysyy kasassa, varsinkin kuin nimellisenä kertojana, minä-muodossa, on Bertie, jolta useimmat asiat menevät vähän sekaisin.

Lukija saa nauttia niin Bertien aiheuttamista katastrofeista kuin Jeevesin välillä liiankin monimutkaisista yrityksistä saattaa tilanne järjestykseen.

Jonkin verran toistoa näissä tarinoissa on, se myönnettäköön, ja siitä syystä lienee hyvä pitää muutama kuukausi väliä Wodehouse-annosten lomassa, mutta varsin riemastuttavaa, ellen sanoisi herkullista, jopa kerrassaan nerokasta, on Wodehousen kerronta.

Ei kommentteja: