perjantai 20. huhtikuuta 2012

Johtamisen taito - elämänmittainen matka

Arto Hiltunen on S-ryhmän entinen pääjohtaja, joka esittää johtamisoppinsa ja kertoo kokemuksistaan kirjassa Johtamisen taito - elämänmittainen matka (Sanoma Pro, 2011; ISBN 9789510385920). Ja ne ovat nuo kokemukset, jotka tekevät tästä kirjasta kiinnostavan, ja erityisesti se viehättää ettei Hiltunen kaihda kertomasta myös ongelmista. Puhdasta sankaritarinaa ei tässä rakenneta.

Ja näin määrittelee Hiltunen sen, mistä asiassa on kyse, siis mitä on johtaminen: ”ihmisten ohjaamista johtajan tahdon mukaiseen suuntaan.”

Ja hyvin Hiltunen tämän perustelee, erityisesti sen että on kyse ihmisistä ja että ilman omaa tahtoa ei homma toimi: ”Jotta johtaja voisi säilyttää auktoriteettinsa, hän ei voi sanoa toteuttavansa vain omien esimiestensä tahtoa, vaan hänen on aina viestittävä, että tuo tahtotila on myös hänen oma tahtonsa.”

Kirjan kansikuvasta en kylläkään tykännyt, se on tyypillistä kuvapankkimateriaalia, ja ehkä istuu johonkin Amerikoista Suomeen raahattuun opukseen, mutta ei kyllä oikein tämän kirjan sisältöön. Paljon aidommasta tavarasta tässä on kyse.

Kirja kertoo mielenkiintoisella tavalla myös suomalaisesta osuustoiminnasta, siellä tapahtuneista muutoksista ja myös S-ryhmän erikoislaatuisesta toimintamallista ja johtamiskulttuurista.

Miten osuustoiminnallinen malli ylipäänsä voi tuottaa hyvää tulosta yritystoiminnassa? Mutta kyllä se voi, ja Hiltunen omalta osaltaan kertoo, miten tämä tapahtuu.

Kirja on rakennettu käteviksi osakokonaisuuksiksi, eli halutessaan voi katsoa sisällysluettelosta itseään puhuttelevia kohtia, vaikkapa ”Palautteen antaminen ja vastaanottaminen” ja ”Johtoryhmän roolit yrityksessä”.

Joiltakin osin kirja tuntuu kopioineen tunnettujen johtamisoppaiden malleja, mutta jargonin välttäminen ja konkreettiset esimerkit Hiltusen uran varrelta nostavat teoksen päätä korkeammalle useimpia johtamiskirjoja.

Ei kommentteja: