tiistai 24. huhtikuuta 2012

Lapin tuhat tarinaa - Anto Leikolan juhlakirja

Osmo Pekonen ja Johan Sten ovat toimittaneet komean artikkelikokoelman: Lapin tuhat tarinaa - Anto Leikolan juhlakirja (Mäntykustannus, 2012; ISBN 9789525712728). Kirjassa 25 koti- ja ulkomaista asiantuntijaa kertoo siitä, millaisia jälkiä Lappi on vuosisatojen aikana jättänyt erilaisiin ihmisiin: tutkimusmatkailijoihin, turisteihin, tiedemiehiin ja taiteilijoihin.

Kirja on juhlakirja, toisin sanoen komea ja vaikuttava. Mutta myös kiinnostava, sillä artikkeleissa on löydetty tuoreita näkökulmia Lappiin. Osa kirjassa kuvatuista tarinoista on toki sellaisia jotka ovat hyvinkin yleisesti tunnettuja, mutta mukavasti näistäkin on löydetty uutta ja ihmeellistä kerrottavaa.

Voisihan tähän vielä poimia lainauksen, Matti Klingen artikkelista "Filosofinen matkamies", jossa päädytään syvällisiin kysymyksiin: "Mutta matka muuttuu filosofiseksi vasta kirjoituskamarissa, sulkakynän, mustepullon ja paperiarkkien avulla. [...] Filosofia on näin ollen ehkä maisemaa, ja maisema on usein kuviteltua tai todellista ulkomaata, matkaelämyksiä."

Ei kommentteja: