Sirkku Heinonen, Rea Klingberg ja Päivi Pentti ovat kirjoittaneet kirjan ajattelusta, ja parasta kirjassa on sen iskevä otsikko: Kaikkien aivot käyttöön (WSOYpro, 2011; ISBN 978-951-0-38593-7). Mutta loppujen lopuksi kirja tuntui olevan tyhjää täynnä, fraasi fraasin perään niin että lopulta alkoi suorastaan raivostuttamaan.
Otetaan fraaseista esimerkki, teoksen takakannesta: ”Yritysten menestyminen ratkaistaan hyvällä ajattelulla. Mitä enemmän maailmassa on epävarmuutta, sitä tärkeämpää on laadukas toiminta. Vanhojen totuuksien toistamisen sijaan kannattaa keskittyä uudenlaiseen ajatteluun.”
Ei siinä mitään, kyllä tuollaisia fraaseja kestää muutaman, mutta koko kirja on täynnä samanlaista fraseerausta - muualta lainattua ja sillisalaatiksi leikeltyä ”totuutta”.
Kirjassa puhutaan coaching-touhusta, joka tarkoittanee valmennusta mutta helpommin myytävällä englanninkielisellä termillä maustettuna. En oikein ymmärtänyt mitä tämä tarkkaan ottaen oli, mutta mieleen tuli epäilys että markkinoilta löytyy kyllä coaching-palveluita tarjoavia konsultteja ja yrityksiä, jotka mielihyvin asiasta kertovat, palkkiota vastaan.
Ja sekin on vielä sanottava, että kun ajattelun viitekehyksiksi mainitaan ”ratkaisukeskeisyys, positiivinen psykologia, systeemiajattelu, Neuro Linguistic Programming (NLP) ja Gestalt”, alkoi kyllä hengästyttää. Tässä lienee syytä samalla todeta sekin, että edellä mainituista ainakin NLP on pseudotieteellistä huuhaata.
Tuntuu siltä, että kirjan kirjoittajillaan on ollut käytössään jonkinlainen kummallinen lausegeneraattori, joka pudottelee positiiviselta kuulostavia fraaseja yhden toisensa perään, sanomatta lopulta mitään, tai pikemminkin niin että kaikki on lopulta kuulijan päässä ja vastuulla.
Ehkä kirjan keskeiseksi viestiksi sopii ”vahvista luottamusta”: Oletko luottamuksen arvoinen? Luotatko alaisiisi? Luotatko itseesi? Miten luottamus näkyy käytännössä?
Voisi jopa ajatella, että kirjoittajat ovat nähneet luottamuksen pulassa jonkinlaisen markkinaraon, ja tämä kirja ja monenmoiset coaching ym. palvelut sitten pyrkivät tarjoamaan pönkitystä luottamuspulaan.
Ja tässä yhteydessä palaa mieleen tuo yllä esittämäni kirjasta poimittu lista viitekehyksistä. Ratkaisukeskeisyys, NLP jne. lienevät sellaisia asioita, joiden avulla coaching-palveluja tarjoavat konsultit voivat luoda positiivista nostetta ja yhteishenkeä ja vaikeuksien kohtaamisen ratkaisupalveluja, eli toisin sanoen rahastaa itsetunnon pönkittämisellä.
Ihan vailla ansioita tämä kirja ei ole, mutta eipä kyllä ole myöskään tämmöistä trivialiteettien sillisalaattia ihan äskettäin sattunut kohdalle. Paljon sivuja, vähän sisältöä.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti