maanantai 23. huhtikuuta 2012

Joku on murhannut maiskisen

Stuart M. Kaminskyn dekkari Joku on murhannut maiskisen (WSOY, 1986; suom. Jukka Saarikivi; ISBN 951-0-13788-X) olisi jäänyt lukematta, jos olisin valinnut luettavaa kirjan nimen perusteella. Mikä ihmeen maiskinen? Mutta Ihmemaan Ozin kulisseissa tässä ollaan, ja melko mukavasti Kaminsky tarinaansa pyörittää filmiteollisuuden ympärillä.

Niin, maiskiset ovat Ozin ihmemaailman outo pikkuväki, jota esittivät vuoden 1939 elokuvamusikaalissa lyhytkasvuiset ihmiset. Elokuvan pääosaa näytteli Judy Garland, joka on yksi dekkarissa esiintyvistä hahmoista. Ja tapahtuma-aika on 1940-luku, ja maailmansodan jyskeitä on taustalla.

Oz-ilmin kulisseista löytyy kääpio, tai siis lyhytkasvuinen ihminen, pukeutuneena pikkusotilaiden värikkääseen rooliasuun, ja rinnassa törröttää veitsi. Toby Peters saa tehtäväkseen selvittää, mistä oikein on kyse, ja lisäksi hänen tulee toimia Garlandin henkivartijana, sillä joku lähettää uhkauksia filmitähdelle.

Kaminsky osaa tyylilajinsa, jossa nostalgisoidaan menneen ajan Hollywoodia, mutta samalla myös noudatetaan kovaksikeitetyn dekkarin reseptiä. Ja ihan hyvältä tämä keitos maistuu.

Ei kommentteja: