perjantai 11. tammikuuta 2013

Planetes - Osa 1

Makoto Yukimura on tehnyt mainion kuvauksen tulevaisuuden maapallosta, tai sanoisiko pikemminkin avaruudesta maapallon ympärillä, kun avaruusromu vakavasti haittaa työskentelyä avaruudessa: Planetes - Osa 1 (Punainen jättiläinen, 2011; japanista suomentanut Antti Kokkonen; ISBN 978-952-16-1400-2).


Mangatyyliin sarjakuva etenee takakannesta etukanteen ja oikealta vasemmalle, mihin kyllä tottuu nopeasti, ja niin oli totuttavakin, sillä en ole japanilaisten sarjakuvien kanssa viettänyt paljonkaan aikaa, toisin kuin jälkikasvu jolle tämä etenemistapa on jo aivan luonnollinen.

Sivuja teoksessa on 229, ja kooltaan sen on pokkari, eli mitenkään isossa koossa ei tätä sarjakuvaa ole painettu. Kirja on luokiteltu nuortenkirjaksi, mutta omille silmilleni teki lukeminen välillä vähän tiukkaan, varsinkin kuin luin sitä aamun hämärässä bussimatkalla töihin.

Kirjassa eletään 2070-lukua, jolloin avaruuslennot ovat arkipäivää, siinä määrin että avaruus alkaa täyttyä romusta. Kuussa on eletty jo pitkään, ja muille planeetoille ollaan matkalla.

Parasta sarjakuvakirjassa oli omalaatuinen huumori, sellainen jossa tummasävyinen piirrosjälki ja tarinan toisinaan absurdit käänteet mainiosti tukivat toisiaan. Luulenpa, että täytyy tarttua sarjan jatko-osiinkin, sen verran kiinnostava tämä ensimmäinen kirja oli.

Ei kommentteja: