keskiviikko 30. tammikuuta 2013

A. F. Tigerstedt: Geologia

Tämä A. F. Tigerstedtin teos on vanhimpia kirjoja joita olen Helmet-järjestelmästä lainannut, ja se löytyi Pasilan kirjavarastosta: Geologia (Weilin & Göös, 1894; suom. F. G. Bergroth).


Teoksessa on reilu 300 sivua, ja se kuuluu sarjaan Kansanvalistus-seuran luonnontieteellinen kirjasto, ja on sen toinen osa.

Lainasin teoksen, koska halusin nähdä miten suomen kielellä on geologiasta kerrottu reilu sata vuotta sitten. Eikä tämä hassummalta teokselta tunnu ollenkaan, jonkinlaisena aikansa kulttuuritekona kirjan suomentamista voinee pitää. Ja painoasussakaan ei ole moittimista, näinkään pitkän ajan kuluttua.

Teosta löytyy monin kappalein antikvariaateista, eli mitenkään harvinainen se ei ole, kansanvalistustyö on ilmeisesti levittänyt kirjaa tehokkaasti ympäriinsä.

Mielenkiintoista ajankuvaa löytyy kirjaan liimatuista Helsingin kaupungin kirjaston lainaussäännöistä, joissa muun muassa sanotaan, että "Kunnalle veroa maksavat henkilöt ja näiden vaimot saavat lainata takauksetta" ja "Kirjoja ei saa lainata koteihin, joissa sairastetaan tarttuvaa tautia".


Kirjan kirjoittamisen aikoihin geologia oli edistynyt tieteenä aimo harppauksin, ja käsitys aurinkokunnasta ja maailmankaikkeudesta kehittynyt jo hyvinkin pitkälle. Teoksen kieliasu tuntuu paikka paikoin hyvinkin modernilta, kun taas toisissa kohdissa tuntuu siltä kuin vanhatestamentilliset sävyt nousisivat esille.


Ei kommentteja: