keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Paco Ignacio Taibo II: Helppo juttu

Paco Ignacio Taibo II on kirjoittanut dekkarin, joka tuntuu dekkarin parodialta mutta toisaalta myös tosissaan kirjoitetulta klassikkoja kunnioittavalta mustanpuhuvalta rikostarinalta: Helppo juttu (WSOY, 1993; suom. Erkki Kirjalainen; ISBN 951-0-18961-8).

Tarinan päähenkilö on meksikolainen yksityisetsivä Héctor Balascorán Shayne, joka on jättänyt hyväpalkkaisen insinöörin uransa ja ryhtynyt epävarmaan ja pähkähullulta tuntuvaan hommaan, elättämään itsensä yksityisetsivänä.

Kirjassa on klassiseen tapaan kolme erillistä tarinaa toisiinsa kietoutuneina, ja melkoiseen pyöritykseen Héctor rikostapauksia ratkoessaan joutuukin: itsemurha-aikeita hautova tyttö, teollisuusyrityksen johtajan murha ja kansansankari Emiliano Zapatan kohtalo.

Kolajuomia ja savukkeita kuluu vähän turhankin paljon rikoksia selvitettäessä, mutta kyllä tässä lukija viihtyy, vaikka paikka paikoin tuntuikin että kirjailijalla oli vähän turhankin paljon mielikuvitusta tarinan käänteitä sepittäessään. Hyvä perusdekkari, johon Meksiko tuo omaperäistä maustetta.

Ei kommentteja: