torstai 31. tammikuuta 2013

A. Geikie: Geologia

Tämä A. Geikien kirja on vanhin teos jonka olen Helmet-järjestelmän kautta lainannut: Geologia (K. E. Holm, 1879; suom. F. G. Bergroth). Teos oli iästään huolimatta kohtuullisen hyvässä kunnossa ja löytyi Pasilan kirjavarastosta.


Teoksessa on 138 sivua ja 63 puupiirrosta, ja sarjaksi mainitaan Luonnontieteen alkeiskirjoja.

Kuinka ollakaan, netistä löytyi aikoinaan ilmestynyt Uusi Suometar -lehden kirja-arvio teoksesta, se oli päivätty 27.12.1879. Arviossa sanotaan "jos kohta olisimme suoneet että alkuperäisiä tiedesanoja olisi käytetty useammin hänen sepittämiensä käännösten sijasta".


Taitaa olla niin, että termien suomentaminen on ikuisuuskysymys josta emme koskaan eroon pääse. Mutta kieltämättä oli vähän ihmeteltävä Bergrothin keksimiä uudissanoja, hyvää yritystä hänellä sinänsä oli mutta eivät nämä termi kyllä kieleen kaikilta osin vakiintuneet, osa toisessa muodossa (tulenperäinen vs. tuliperäinen), osa on kokonaan unohtunut (vedenluoma).

On vallan mainiota, että tämmöisen teoksen voi lainata nähtäväksi, tässä jos missä voi todeta että asiat muuttuvat, mutta toisaalta säilyvät myös samoina. Maailmaa yritämme yhäkin ymmärtää.

Ei kommentteja: