maanantai 28. tammikuuta 2013

Pentti Sammallahti: Here far away - photographs from the years 1964-2011

Pentti Sammallahti on mustavalkoisen valokuvan virtuoosi, ja tuntuu ettei ole juuri mitään aihetta mistä hän ei saisi aikaiseksi sykähdyttävän pysähdyttävää valokuvaa: Here far away - photographs from the years 1964-2011 (Devi Lewis, 2012; ISBN 978-1-907893-26-1).


Teoksen on toimittanut John Demos yhteistyössä Mario Pelitin kanssa, esipuheen on kirjoittanut Finn Thrane ja kirjallisuusluettelon on tehnyt Kristoffer Albrecht. Teoksessa on 255 sivua ja se on varsin isokokoinen, ja tutkittavaa riittää pitkäksi aikaa.

Lainasin teoksen kirjastosta, mutta se osoittautui niin hienoksi että laitoin sen tilaukseen nettikaupasta. Tilanne on kylläkin sellainen, että teos tuntuu olevan kaikkialta loppuunmyyty, mutta olen kuullut vihjeitä siitä että uusi painos olisi tulossa.


Sammallahti on valokuvataiteen suuria nimiä, mutta hänen taiteensa tuntuu mutkattoman vähäeleiseltä, mestaruus ei alleviivaa itseään. Teoksen painojälki on moitteetonta, sitä voisi jopa ylistää, tämä on mustavalkoisen valokuvan kertakaikkinen merkkiteos.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tätä saa valokuvataiteen museosta. Kävin hakemassa omani viime perjantaina.

Juha Haataja kirjoitti...

Kiitos vinkistä, toivottavasti noita vielä riittää!