keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Vihreä tee - terveyttä ja hyvinvointia

Lopetin kahvin juonnin helmikuun puolivälissä ja siirryin teehen, pääosin vihreää. Yllättävän helposti tämä kävi, tosin kaikenlaisissa kokouksissa ja muissa sellaisissa tilanteissa missä kahvia on tarjolla on helppo lipsahtaa ottamaan kahvikuppi teen sijasta. Edellisestä retkahduksesta on tosin nyt jo aikaa, se tapahtui 1.5.2012.

Ostin teen hauduttamista varten lasisen venttiilillä varustetun suodatinkannun, ja niitä on minulla nyt kaksikin, toinen töissä ja toinen kotona. Kannun avulla on helppo valmistaa useampi kupillinen teetä kerralla, tyypillisesti juon 2-3 kuppia 2-3 kertaa päivässä.

Netistä löytyy hurjasti tietoa teestä, mutta lopulta lainasin Pirjo Suvilehdon kirjan Vihreä tee - terveyttä ja hyvinvointia (Atena, 2007; ISBN 978-951-796-505-7). Kirja on melko tiivis, mutta mukavasti siinä käydään läpi teen historia ja eri tyyppiset teet (mukaan lukien yrttijuomat kuten rooibos).

Vihreästä teestä kerrotaan perusteellisimmin: Gyokuro, Matcha, Sencha, Bancha, Houjicha, Tencha, Genmaicha, Kukicha, Longjing, ja niin edelleen.

Itse pidän eniten jasmiinilla maustetusta kiinalaistyyppisestä vihreästä teestä, mutta olen opetellut myös Sencha ja Chun Mee -teelajien juomista. Jossain vaiheessa pitänee kokeilla myös oolong-teetä, ja mikä ettei myös valkoista ja keltaista teetä.

Teen terveysvaikutuksista kirjassa kerrotaan perusteellisesti, joskin silloin tällöin mietityttää missä määrin kerrottu perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Mutta epäilemättä erityisesti vihreän teen vitamiinit ja antioksidantit ovat hyödyllisiä terveydelle.

En tiedä onko teellä mitään tekemistä asian kanssa, mutta teen juonnin aloittamisen jälkeen painoni on pudonnut lähes viisi kiloa. Ehkä tämä on vain normaalia vuosivaihtelua, yleensä painoni on aina jonkin verran pudonnut kesällä aktiivisemman liikkumisen takia.

Tuttavani kehotti kiinalaisen teen osalta ostamaan luomuteetä (organic), koska kiinalaisista tuotteista ei välttämättä tiedä mitä jäämiä niissä on. Tulin kyllä juoneeksi aika lailla muuta kuin luomuteetä, mutta nyttemmin olen alkanut ostaa luomuversioita. Tosin luomu ei sekään aina tunnu olevan laadun tae.

Ei hassumpi perusteos teen ystäville, tai teestä kiinnostuneille.

2 kommenttia:

riitta oikawa kirjoitti...

Vihreän teen terveysvaikutukset on tieteellisesti todistettu Japanissa n.4-vuotta sitten. Siellä sitä sanotaankin "lääkkeeksi" ja vaikutukset olivat kansan tiedossa jo ennen tieteellistä todistusta.Alentaa verenpainetta(siivoaa verisuonten seinämiä),tasoittaa sokeritasapainoa,ehkäisee syöpää,vitamiinit,virkistää,mutta rauhoittaa,laittaa nesteet liikkeelle ...Tee-terveisin Oikawa

Juha Haataja kirjoitti...

@Riitta: Olen kyllä ollut tyytyväinen teen juontiin, vaikka tässä keväällä tuliin paljon tiedeuutisia nimenomaan kahvin terveysvaikutuksista, mikä oli vähän harmittavaa kun juuri olin lopettanut kahvin juonnin.

Mutta teen juonti tuntuu hyvältä, ja vihreästä teestä löytyy riittävästi vaihtoehtoja ettei kyllästymäänkään pääse. Ja en tiedä onko teellä mitään merkitystä, mutta painokin on teen juonnin aloittamisen jälkeen pudonnut yli viisi kiloa.