keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Suomen metsien käytön historiaa - Puut perille ja käyttöön

Esko Pakkanen ja Matti Leikola tekivät kolmiosaisen Suomen metsien käytön historian, jonka toinen nide on nimeltään Puut perille ja käyttöön - puun kuljetusta ja puun käyttöä (Metsäkustannus, 2011; ISBN 978-952-5694-56-7). Kuten sanottu, tässä kirjassa kerrotaan paljon puun kuljetuksista, erityisesti uitosta, sekä jonkin verran puun käytöstä, lähinnä muusta kuin teollisesta (josta on erillinen nide).

Kirja on tupaten täynnä kiehtovia yksityiskohtia metsien käytöstä. Varsinkin uitto on kuvattu perusteellisesti, jo johtuen käytettävissä olevan lähdemateriaalin ja kuvituksen runsaudesta. Melkoista kekseliäisyyttä on tarvittu, jotta uitto on saatu sujumaan, eikä aina ole ongelmilta vältytty. Eikä riidoiltakaan niin uittajien kesken kuin uittajien, kalastajien ja vesivoimayhtiöiden välilläkään.

Kirjassa kerrotaan tietysti myös tukkilaiskulttuurista, sillä uitto oli miestyövaltaista, vaikka käytettiin myös hevosvoimaa ja myöhemmin höyryvoimaa ja polttomoottoreita. Kovasta työstä oli kyseessä, ja erityisesti sota-aikaan myös naiset olivat uittotöissä mukana.

Kirjatrilogia ei ole mikään perusteellinen kokonaisteos metsien käytöstä, ja kirjassa julkaistu materiaali perustuu pitkälti muihin lähteisiin ja julkaisuihin, mutta tämmöisenä on kyseessä kiehtova ja ainutlaatuinen kokonaisuus Suomen kannalta merkittävästä teollisuudenalasta - ja myös kulttuurista joka oli omaleimainen ja vaikutti laajasti suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ei kommentteja: