torstai 17. toukokuuta 2012

Tähtisumua - unohtumattomia sävelmiä menneestä ajasta

Musiikkitoimittaja Jake Nyman kertoo iskelmän, viihde- ja elokuvamusiikin sekä jazzin historiasta kirjassa Tähtisumua - unohtumattomia sävelmiä menneestä ajasta (Gummerus, 2011; ISBN 978-951-20-8363-3). Nostalgiasta on kyse, menneen ajan muistelusta, mutta samalla on myös kyse tästä ajasta, siitä miten tähän tultiin.

Kirjassa mennään toisesta maailmansodasta James Bondiin asti, siis melkoinen siivu historiaa. Mikään kaikenkattava teos tämä ei ole, eikä Nyman sitä sellaiseksi ole tehnytkään, vaan kokoelma tarinoita joissa lähtökohtana ovat nuo vuosikymmenet ja niiden tähtisumu.

Loin itselleni kirjassa mainittujen artistien ja levyjen pohjalta uuden Spotify-soittolistan, ja sitä on mukava kuunnella taustalla samalla kun puuhailee sitä ja tätä.

Mielenkiintoinen oli Nymanin kertomus John Hammondista, joka oli 1900-luvun merkittävimpiä taustavaikuttajia. Mustan musiikin lanseeraminen osaksi valkoisen yleisön kulttuuria oli teko, jota ei olisi hänen perhetaustastaan voinut ennustaa: "Hammond syntyi yläluokkaiseen, hänen omien sanojensa mukaan ultrakonservatiiviseen perheeseen, jolla oli niin valtavasti rahaa, ettei hänen olisi halutessaan tarvinnut tehdä päivääkään töitä."

Monenlaisia tarinoita kirjasta löytyy, muun muassa Billie Holidayn kertomuksia elämästään, jotka muuttuivat kertomiskerrasta toiseen niin ettei voinut enää tietää mitä tosiasiassa oli tapahtunut. Mutta Holidayn äänessä oli todistusaineistoa eletystä elämstä.

Monipolvinen, monikerroksinen on tämä Nymanin kirja, todellinen aarreaitta musiikin ystävälle.

Ei kommentteja: