keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Kuolleiden lelujen kesä

Antonio Hillin dekkaria mainostettiin kovasti kirjan takakannessa, ja pitihän se lainata: Kuolleiden lelujen kesä (Otava, 2012; suom. Taina Helkamo; ISBN 978-951-1-25964-0). Päähenkilö on poliisi, Hector Salgado, joka selvittelee 19-vuotiaan pojan putoamiskuolemaa Barcelonassa.

Salgado on poliisina nuorehko, mutta hän on joutunut pakkolomalle syyllistyttyään rikoksesta epäillyn pahoinpitelyyn, mistä saadaan tarinaan rosoisuutta. Vähän kiiltokuvamainen poliisihahmo kyllä kyseessä on. Kansainvälistä väriä tuovat Salgado juuret Argentiinassa, mikä myös mahdollistaa espanjalaisen kulttuurin tarkastelun osin ulkoa päin.

Kustantajan kirjaesittelyssä kerrotaan Hillistä seuraavasti: "Espanjalainen Antonio Hill (s. 1966, julkaisee espanjaksi nimellä Toni Hill) on koulutukseltaan psykologian lisensiaatti, mutta hän on työskennellyt jo pitkään englanninkielisen kaunokirjallisuuden kääntäjänä. Hillin esikoisteos Kuolleiden lelujen kesä myi Espanjassa ensimmäisen viikon aikana huimat 70 000 kappaletta, ja kirjan oikeudet myytiin seitsemään maahan jo ennen ilmestymistään."

Hill ei täysin lunasta kirjasta annettuja lupauksia, rutiinisuoritus tässä on kyseessä ja melko tutunoloisia dekkarin juonenkäänteitä kirjasta löytyy. Rosoisuutta on, mutta siitä huolimatta kirja vaikuttaa teolliselta tuotannolta.

Lisäksi minua risoi suuresti kirjassa harrastettu tupakointi, joka tuntui suorastaan maneerilta ja itsetarkoitukselta. Onko tämä nyt sitten sitä espanjalaisuutta?

Kirjan loppuun Hill lataa vielä kunnon käänteen, jonka tarkoitus lienee koukuttaa lukija dekkarisarjan seuraavankin osan lukemiseen. Voi kyllä jäädä lukematta.

Ei kommentteja: