Terry Eagleton kirjoittaa iskevästi ja hauskasti, paikoitellen hyvinkin ärhäkkäästi, ja yrittää osoittaa että Karl Marxin kirjoitukset ja marxismi ovat mitä suurimmassa määrin relevantteja tämän päivän maailmassa: Miksi Marx oli oikeassa (Like, 2012; suom. Petri Stenman, jälkisanat Tuomas Nevanlinna; ISBN 978-952-01-0710-9).
En ole koskaan lukenut Marxin tekstejä, joten en osaa sanoa missä määrin Eagleton ottaa vapausasteita tekstien tulkitsemisessa – oletettavasti kohtuullisessa määrin.
Mutta toisaalta Eagletonin tapa käsitellä Marxin tekstejä, niiden tulkintoja ja niihin kohdistettua kritiikkiä on monipuolinen, ja kaiken lisäksi Eagleton kykenee konkretisoimaan asian kuin asian arkipäivän ilmiöiden avulla.
Hauskinta olivat ne kohdat missä Eagleton käänsi kritiikin päälaelleen. Hän muun muassa pyrkii osoittamaan, että tämän päivän kovimmat kapitalistit, esimerkiksi investointipankkiirit, ovat omaksuneet Marxin opit erinomaisen hyvin ja toteuttavat näitä oppeja käytännössä.
En tiedä rupeanko lukemaan Marxin tekstejä, mutta varsin kiehtovilta Eagletonin pohdinnat kyllä vaikuttavat, erityisesti ne osuudet joissa puhutaan ajattelun konkretiasta, esimerkiksi ”antifilosofiasta” ja ”karnevalistisesta filosofiasta”, siis sellaisesta kyvystä ajatella jossa elämälle välttämättömät asiat kuten ruoka ja nukkuminen yhdistetään hyvinkin ”korkeakulttuurisiksi” miellettyihin asioihin.
Ja vaikka Marx ei olisikaan ollut oikeassa, kyllä Marxin herättämissä ajatuksissa jotain mieltä tuntuu olevan.
Ihmisrotuja
15 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti