sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Sinisten ympyröiden mies

Fred Vargasin dekkarin päähenkilö on Jean Baptiste Adamsberg, omalaatuinen poliisi, jonka ajatuksenkulkua ei kukaan muu tunnu ymmärtävän. Mutta jotenkin hän vain hapuilee epämääräisten sivupolkujen kautta totuuteen. Mainio dekkari: Sinisten ympyröiden mies (Gummerus, 2007; suom. Marja Luoma; ISBN 978-951-20-7288-0).

No, ihan täydellinen dekkari tämä ei ole, tarinan lopullinen käänne kun jättää paljon avoimia kysymyksiä. Mutta toisaalta siitähän tässä dekkarissa on kyse, ihmisyyden niistä ominaisuuksista joita on vaikea sanoiksi pukea ja joihin on vaikea tarttua kiinni.

Intuitionsa avulla rikoksia ratkaiseva Adamsberg on omalla tavallaan myös intuitionsa vanki, ihminen joka jatkuvasti etsii ja on samalla kadottamaisillaan itsensä. Mielenkiintoisia ovat tämän dekkarin useat muutkin hahmot, erityisesti merentutkija joka kulkee katuja ja seurailee ihmisiä saadakseen heistä selvää.

Ei hassumpi, tämä Adamsberg, täytyy lukea näitä lisää, sen verran hyvin Vargas tarinansa punoo, ja kuten hyvässä dekkarissa aina, tärkeämpää on muu kuin itse tarina, se on vain keino puhua jostain josta muuten olisi vaikea kiinni tarttua.

Ei kommentteja: