Jasper Fforde hauskuuttaa lukijaa ja saa pohtimaan ihmiskunnan tulevaisuutta rajallisten resurssien planeetalla romaanillaan The Road to High Saffron (Hodder, 2011; ISBN 978-0-340-96305-0). Kyseessä on kirjasarjan Shades of Grey ensimmäinen osa. Tapahtumat sijoittuvat satojen vuosien päähän tulevaisuuteen.
Romaani on muodollisesti tieteiskirjallisuutta, mutta kuten hyvän tieteiskirjallisuuden laita on, kyseessä on enemmänkin tutkielma ihmisistä ja yhteiskunnasta kuin tieteen ja tekniikan keksinnöistä.
Kirjassa kuvataan yhteiskuntaa, joka on pysähtynyt paikoilleen, mitä nyt aika ajoin "palataan menneeseen" ja kielletään käyttämästä tiettyjä teknisiä välineitä, osaamisia ja kirjallisuutta. Stabiilisuus on kaiken tavoitteena, kaikki normista poikkeaminen tai edistyksellisyys tulkitaan arveluttavaksi ja jopa rikolliseksi toiminnaksi.
Yhteiskunnan valuuttana ovat "palautepisteet" (merit points), joita voi ansaita tai menettää käytöksestä ja sääntöjen noudattamisesta riippuen. Jos pisteissä mennään liikaa negatiiviselle, edessä on uudelleenkoulutusleiri, eikä valitusmahdollisuutta ole.
Kirjan yhteiskunta perustuu väreihin, erityisesti kolmeen pääväriin ja niiden tiettyihin yhdistelmiin kuten vihreä, purppura ja oranssi. Väristä riippuu niin yhteiskunnallinen asema kuin tehtävät yhteiskunnassa. Hierarkian pohjalla ovat "harmaat", jotka tekevät kaikki raskaat työt, jopa kolme työvuoroa peräkkäin.
Värit eivät ole pelkästään abstraktio vaan myös konkreettinen asia: ihmisten näköaisti on valikoitunut niin, että osa näkee punaista, osa sinistä, osa keltaista ja niin edelleen. Mitä erikoistuneempi näköaisti on (vaikkapa "punainen on 70 prosenttia"), sitä korkeampi on asema yhteiskunnassa.
Tästä syystä naimakaupat ovat tärkeitä. Lisäksi on erityisesti kielletty naimakaupat vastavärien kesken.
Sukujen ja perheiden asema muuttuu sukupolvesta toiseen, ja se joka tänään on harmaata voi muutaman sukupolven päästä olla korkealla jonkun päävärin hierarkiassa.
Yhteiskunta on totalitarismin läpitunkema, kaikkea säätelee (erityisesti pukeutumista ja käyttäytymistä) tiukka normisto. Kyseinen säännöstö on täynnä järjenvastaisia asioita, joita yritetään parhain päin tulkita. Esimerkiksi on kielletty lusikoiden valmistaminen, mikä tarkoittaa sitä että lusikat kulkevat arvokkaana perintönä suvuissa ja ovat erittäin kovaa valuuttaa.
Romaani sijoittuu tulevaisuuteen, mutta yhteiskunta on selvästi satiirinen versio nykypäivän Englannista ja sen luokkarajoista. Samalla tarina kertoo vastarinnasta ja yrityksestä kyseenalaistaa yhteiskunnan perusprinsiipit ja säännöt, tilanteessa jossa tekniikka marssii koko ajan taaksepäin ja raaka-aineista, erityisesti väriaineista, on huutava pula.
En mene tässä kirjan juonenkäänteisiin ja henkilöhahmoihin, ne toimivat hyvin. Päähenkilönä on nuori punainen. Hän on pian menossa näköaistinsa testaukseen, jolloin selviää hänen tulevaisuutensa. Hänen kiistakumppaninaan on kapinallinen harmaa, jolla on seuraavalla viikolla edessä meno uudelleenkoulutusleirille. Vai onko sittenkään?
47 Autopaikat ovat paljon metroa suurempi investointi
11 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti