Neal Stephenson osaa kirjoittaa, mutta tämä tuhatsivuinen jännäri koettelee lukijan kärsivällisyyttä: REAMDE (Atlantic Books, 2011; ISBN 978-1-84887-448-0). Hypin yli pitkiä pätkiä tekstistä, mutta oli tarinassa sellaistakin joka sai lukemaan - tai vähintäänkin selaamaan - kirjan loppuun asti.
Stephensonin tässä kirjassa ei ole tieteiskirjallisuuden elementtejä, vaan kyse on nopearytmisestä jännäristä, joka lähtee liikkeelle tietokonepeleistä, mutta pian mukaan sotkeutuu paljon muita teemoja: venäläistä mafiaa, islamilaista terrorismia ja kansainvälisten tiedusteluorganisaatioiden operaatioita.
Niin, ja puhumattakaan tietokonevirusten kirjoittajista, jotka saavat nämä irralliset langanpäät sotkeutumaan toisiinsa. Keskeisessä roolissa on REAMDE-niminen virus, joka salakirjoittaa tietokoneelta löytyneet tiedostot ja vaatii lunnaita.
Mutta kun salakirjoitetut tiedostot kuuluvat häikäilemättömille rikollisille, alkaa takaa-ajo jossa sivullisia ei säästellä. Eikä tämä tähän lopu, sillä virusten kirjoittajia etsivät rikolliset törmäävät islamilaisiin terroristeihin, jolloin kierrokset kovenevat entisestään.
Niin, ja seuraavaksi ... no, ehkä tähän voi lopettaa juonipaljastukset, sanottakoon vain että Stephenson osaa keinot lisätä jatkuvasti kierroksia ja jännitettä tarinassaan.
Lisäksi Stephensonilla on taito kuvailla erilaisia asioita hyvin yksityiskohtaisella tavalla ilman että tarinan kerronta kovin pahasti herpaantuu, toisin kuin esimerkiksi Dan Brownilla joka tuntuu ikään kuin kopioivan Wikipedia-artikkeleita kirjojensa sivuille.
Mutta, kyllä 1044 sivua on silti liikaa. Eikä lukija jaksa olla kaikista asioista kiinnostunut, esimerkiksi sarjatuliaseiden vähemmän tunnetuista ominaisuuksista. Tai siitä millaisia maisemia USA:n ja Kanadan välisellä raja-alueella tarkkaan ottaen on.
Rajansa kaikella, kirjan sivumäärälläkin.
47 Autopaikat ovat paljon metroa suurempi investointi
12 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti