maanantai 26. maaliskuuta 2012

The Eyre affair

Miten luokittelisi Jasper Fforden kirjan The Eyre affair? (Hodder & Stoughton, 2001; ISBN 0-340-73356-X) - Toisaalta kyse on tieteiskirjallisuudesta, toisaalta salapoliisitarinasta ja samalla teoksessa on myös fantasiakirjallisuuden elementtejä. Ja kaiken lisäksi tämä yhdistelmä toimii!

Teos The Eyre affair aloittaa salapoliisitarinoiden sarjan, päähenkilönä "kirjallinen salapoliisi" Thursday Next. Kirjan pahis Acheron Hades on tosi pahaa laatua: hän keksii miten voi ottaa panttivangiksi klassikkokirjojen hahmoja ja pyytää heistä lunnaita.

Aivan oikein, tarinassa kirjojen hahmot ja todellisen maailman hahmot ovat lähellä toisiaan, ja aika ajoin voi kirjan hahmo putkahtaa todelliseen maailmaan ja päinvastoin. Ja kun kirjan alkuperäisen käsikirjoituksen hahmolle tapahtuu jotain, tapahtuu sama kaikissa kirjan painoksissa.

Mutta on kirjassa paljon muutakin eriskummallisen ihmeellistä: maailma muistuttaa omaamme, mutta on monella tavalla erilainen. Krimin sota ei koskaan loppunut ja jatkuu pattitilanteessa vuonna 1985. Ajassa voi matkustaa, ja tätä valvomaan on perustettu oma salainen palvelu, samalla tavalla kuin kirjallisuuden valvomiseen.

No, ehkä tässä on turha vatvoa enempää. Next osoittautuu neuvokkaaksi toimijaksi, joka pystyy panemaan kampoihin jopa Hadekselle. Teos tarjoaa samalla hienon katsauksen kirjallisuuden klassikoihin - joista osa on tosin aika lailla erilaisia kuin ne mitä me tunnemme.

Niin, ja kirjasta löytyy myös vastaus siihen, kuka kirjoitti Shakespearen teokset. Sitä en paljasta!

Ei kommentteja: