Markku Kuisma, Anna Finnilä, Teemu Keskisarja ja Minna Sarantola-Weiss kertovat Stockmannin 150-vuotisesta historiasta: Hulluja päiviä, huikeita vuosia - Stockmann 1862-2012 (Siltala, 2012; ISBN 978-952-234-086-3). Kirja on tyylikäs, selkeä ja konkreettinen, mikä hyvin sopii Stockmannista kertomiseen.
Erityisesti pidin johdantoluvusta "Kokemusta kolmelta vuosisadalta", jossa kerrottiin Stockmannin synnystä, kasvusta, muuttumisesta pörssiyhtiöksi, Suuren Tavaratalon rakentamisesta, saneerauksesta, ja muuttumisesta instituutioiden suosimaksi ja hallitsemaksi tasaista osinkoa jakavaksi yhtiöksi.
Ja samalla puhutaan myös kansallisesta instituutiosta, yrityksestä joka on pitkään tunnettu Suomen ulkopuolella ja joka on myös määrittänyt Suomi-kuvaa maailmalla.
Kirja on pullollaan kaikenlaisia yksityiskohtia yrityksestä ja sen sisäisestä toiminnasta, samaten kuin yrityksen julkisuuskuvasta, esimerkiksi siitä millaista oli työskentely Stockmannin "hissityttönä" ja miten tästä vanhakantaisesta perinteestä lopulta luovuttiin.
Kirja on historiikkina erinomainen, mutta epäilemättä kirja samalla toteuttaa myös toista tarkoitusta, nimittäin tekee Stockmannia tunnetuksi syvällisemmin niin asiakkaille, osakkeenomistajille kuin kaikille muillekin yrityselämästä kiinnostuneille.
Ja kyllä kirjasta löytyy yhtä ja toista opittavaa muillekin yrityksille, sillä 150 vuotta on opettanut Stockmannille paljon kestävästä liiketoiminnasta.
47 Autopaikat ovat paljon metroa suurempi investointi
11 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti