perjantai 9. maaliskuuta 2012

Kuka sellaista tekisi

Seppo Jokisen tamperelaisdekkari Kuka sellaista tekisi (Karisto, 2008; ISBN 978-951-23-5000-1) pyörii komisario Sakari Koskisen lomatunnelmissa, tai pikemminkin on kyse siitä ettei Koskinen malta päästää töistä irti lomallakaan. Tampereella käynnistyy laitapuolen kulkijoiden kuolemantapausten sarja, josta Koskinen saa päähänpiintymän.

Kuka sellaista tekisi on hyvässä ja pahassa samanlainen kuin aiemmat lukemani Jokisen dekkarit. Komisario Koskinen on nopeasti kiihtyvää sorttia, ja tästä Jokinen saa tarinaan dynamiikkaa, vaikka saman teeman toistaminen hiljalleen alkaakin rassata lukijaa. Mutta särmää Koskisessa kyllä on.

Toinen juttu on sitten se, ettei Jokinen saa tarinaansa kulkemaan takkuilematta. Välillä kerronta on kyllä nautittavaa ja omaperäistä, mutta harmittavan usein tekstiin on jäänyt pätkiä, jotka ovat ihan kuin toisesta kirjasta, jopa niin että päähenkilöiden dialogi on kuin jonkin ministeriön työryhmän käsialaa: siis niin puisevaa kuin olla saattaa.

Ja tarinakaan ei ihan loppuun asti kanna, ja loppunäytelmä on päälleliimatun oloinen.

Mutta silti, kaikista puutteistaan huolimatta, ei Jokinen kovin kauaksi jää suomalaistien nykydekkaristien kärjestä, sen verran on takkuista muillakin tuo kirjoittaminen.

Ei kommentteja: