Alasdair Macleodin kirja Suuret tutkimusmatkat (Docendo, 2011; suom. Timo Hautala; ISBN 978-951-0-37674-4) on suuri, eikä ihan pienelle pöydälle mahdukaan. Kirja kertoo maailman valloituksesta tutkimusretkien myötä, pääasiassa länsimaisesta näkökulmasta vaikka mukaan on otettu muun muassa arabien tekemien tutkimusretkiä.
Tutkimusretkien ohella kirja kertoo myös kolonialismin historiasta, mutta tästä tutkimusretkien pimeämmästä puolesta pääsääntöisesti vaietaan. Samaten lajien sukupuutosta tutkimusretkien käynnistämän länsimaisen invaasion myötä ei kovin paljon kerrota, muutamia lajeja lukuunottamatta.
Kovin systemaattisena esityksenä kirjaa ei myöskään voi pitää, vaikka materiaalia on tavattoman paljon. Monesta asiasta saisi sinällään jo kirjan aikaiseksi, esimerkiksi vaikkapa Amerikasta löydetty peruna, joka tuotuna Eurooppaan vähensi katovuosien vaikutusta ja samalla vauhditti Euroopan maiden harjoittamaa maailmanvalloitusta tuomalla tarjolle uuden merkittävän kalorilähteen.
Kirja on näyttävä, mutta sen sijoittaminen kirjahyllyyn voi olla hankalaa koosta johtuen. Ja sisältö, se on paikoin hyvinkin kiinnostavaa, mutta kokonaisuudessa sillisalaattia.
47 Autopaikat ovat paljon metroa suurempi investointi
10 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti