sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Shade's Children

Garth Nix on kirjoittanut erikoislaatuisen tieteisromaanin tulevaisuudesta jossa juuri kukaan ei elä yli 14-vuotiaaksi: Shade's Children (HarperCollins Children's Books, 2006; ISBN 0-00-723212-8). Maailman ovat ottaneet haltuunsa omituisia pelejä pelaavat valloittajat, jotka kasvattavat ihmisiä omiin tarkoituksiinsa. Voiko heitä vastaan taistella?

Teos ilmestyi alunperin vuonna 1997 ja siitä löytyy laaja Wikipedia-artikkeli (sisältää juonipaljastuksia!). Kirja on kieletään melko helppolukuinen, ja se onkin luokiteltu lastenkirjallisuudeksi, tosin ehkä pikemminkin nuorille aikuisille kuin lapsille.

Jännitystä kirjassa on, mutta ei pelottavassa määrin, eikä erityisen pelottavalla tavalla kerrottuna.

Tarinan keskiössä on neljä ihmistä, jotka ovat paenneet valloittajilta ("Overlords"): Ella, Ninde, Drum ja Gold-Eye. Heidän apunaan juonittelee Shade, joka on jonkinlainen koneäly, erään tutkijan persoona tietokoneeseen vangittuna.

Tarina vetää mukaansa, Nix osaa kirjoittaa, vaikkakin jonkin verran kirjassa on ennalta-arvattavuutta. Valloittajien salaisuudet paljastuvat yksi kerrallaan, mutta samalla käy ilmi että Shade ei ehkä olekaan niin pyyteettömästi ihmisten puolella kuin antaa ymmärtää. Joutuvatko kapinalliset kahden tulen väliin?

Luin kirjan nopeasti, ja mukava välipala se olikin, tosin ei mikään järisyttävän syvällinen tarina. Mielenkiintoisella tavalla Nix kuitenkin kirjoittaa, yhdistellen tieteiskirjallisuuteen perinteisen fantasiaromaanin juonta jossa noustaan hirmuvaltaa vastaan.

Ei kommentteja: