keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Hengästyttävää

Dean Koontz on menestyskirjailija, ainakin siitä päätellen miten hänen myyntilukujaan kehutaan kirjojen kannessa. En tiedä olenko lukenut yhtään hänen kirjaansa aiemmin, luultavasti en, mutta nyt tuli luettua - tai pikemminkin selattua - yksi romaani: Breathless (Bantam Books, 2009).

Lajityypiltään kirja edustanee "kauhua", mutta soppaan on sekotettu perinteisistä eläinsaduista muistuttavia aineksia, ja myös tieteiskirjallisuuden elementtejä kuten kaaosteoriaa ja geenimanipulaatiota. Niin, ja terroristeja vastaan taistelevia tarkka-ampujia, USA:n turvallisuusvirasto, isoja koiria, lapsuuden traumoja, kansainvälisen talousjärjestelmän romahdusta - ja vaikka mitä muuta.

Koontz osaa pyöritellä tarinaansa, mutta ohueksi se jää, varsinkin kun sen ne elementit joiden pitäisi antaa jotain uskottavuutta tarinalle ovat aivan surkeita. No, ainahan voi viitata siihen että "emme tunne maailmankaikkeuden kaikkia salaisuuksia", mutta ei se kovin uskottavaa kehystä millekään tarinalle tarjoa.

Niin, ja sitten on vielä se, että tämän tarinan osaset on keitetty aivan erilaisissa liemissä, eivätkä ne yhteen koottuna tuota kovin maistuvaa lukuelämystä. Jonkinlainen Frankensteinin hirviö tämä kirja - mutta onneksi sentään ihan kaikkia kauhukirjallisuuden elementtejä ei soppaan ole heitetty.

Jos kirjan olisi kasannut joku muu kuin Koontz, ei se luultavasti löytäisi itselleen kustantajaa, mutta kirjailijan bestseller-maine ilmeisesti pystyy myymään tällaisiakin kyhäelmiä.

No, yksi asia kuitenkin kirjassa on hyvää: toisin kuin esimerkiksi Dan Brown, Koontz sentään edes yrittää saada tarinansa etenemään, olkoonkin että se on koottu tusinatavarasta.

Ei kommentteja: