sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Revontulten tanssi

Kirjan kannessa komeilee revontulia Lapin maisemissa: Revontulten tanssi (Mäntykustannus, 2011; ISBN 9789525712919). Pienen mutta näyttävän kirja tekijöinä ovat Markku Pirttimaa (valokuvat) ja Esko Valtaoja (teksti). Kirja sisältää kaikki tekstit käännettyinä englanniksi, alkaen kannessa olevasta nimestä The Dancing Northern Lights.

Revontulikuvia on otettu ja julkaistu paljon, ja vertailukohtana tulee mieleen toinen tuore teos, Pertti Turusen Lapin valot, josta kirjoitin aiemmin. Turusen kirja ei keskittynyt niinkään paljon revontuliin kuin maisemiin yleensä, mutta varsin hienoja revontulikuvia kirjassa oli. Ehkä se että revontulikuvia on tässä teoksessa niin paljon peräkanaa tekee kokonaisuudesta vähemmän vaikuttavan.

Mutta kyllä tämä kirja hieno on, ja vaikka Valtaojan kirjoittamat tekstit ovat lyhyitä, osuvat ne nappiin tunnelmoinnissaan. Samalla tulee selkeästi esille se, miten tärkeä magneettikentä on maapallolle, silloin kun ison vuoren verran tavaraa syöksyy Auringosta maapalloa päin: "Yhä uudestaan ja uudestaan avaruusmyrsky moukaroi Maan suojakilpeä. Mutta kuin köysiin ahdettu vanha ammattinyrkkeilijä magnetosfääri käpertyy suojaukseen ja torjuu tottuneesti iskun toisensa jälkeen."

Kirja sopii varsinkin lahjakirjaksi, ja ehkä erityisesti ulkomaille päin, onhan tämä hiukan semmoista matkailumainoksen tyylistä tunnelmointia: "Seiso hohtavalla hangella keskellä Lapin yön autiota hiljaisuutta, revontulien leiskuessa korkealla pääsi yläpuolella."

2 kommenttia:

Jarno kirjoitti...

Kävin katsomassa Vuoden Luontokuva 2011 kisan satoa Villa Elfvikissä.
Minuun teki vaikutuksen "Rinteen valot" - keinotekoinen väriloisto Lapissa.
Tuo webbikuva ei tietysti ole niin näyttävä kuin se vedos siellä.

Juha Haataja kirjoitti...

@Jarno: Vuoden 2011 luontokuvakirjasta jäi vähän vaisu fiilis, tosin "Ruskalumi" teki positiivisen poikkeuksen, en tiedä oliko se esillä Elfvikissä.