perjantai 24. helmikuuta 2012

20+12 muotoilutarinaa Helsingistä

En osannut päättää, pitäisikö tästä kirjasta pitää: 20+12 muotoilutarinaa Helsingistä (WSOY, 2011; ISBN 978-951-0-38136-6). Markkinointitempaukselta tämä vaikuttaa. Kirjassa kuvaillaan Helsinkiä myötävalossa, ja jos ei nyt täysin sisäsiistinä paikkana niin ei ainakaan erityisen rosoisena.

Kirjan kannessa on tekijöiksi mainittu Katja Hagelstam, Piëtke Visser ja Eva Lamppu. Hagelstam on ottanut valokuvat, Visser hoitanut graafisen suunnittelun ja Lamppu haastattelut ja kirjan toimittamisen. Kirjassa on iso rooli valokuvilla, joten siinä mielessä tekijöiden järjestys on perusteltu.

Tekstiä on vähän, ja osa siitä on pelkkiä trivialiteetteja, ei edes naistenlehtitasoa. Hoh-hoijaa.

Samalla tulee mieleen, että muotoilu ja muotoilun ammattilaiset on tänä päivänä vähän samaa kuin runoilijat ja säveltäjät aikoinaan, mesenaattien palveluksessa. Mutta nyt ei palvella ruhtinaita vaan liikemaailmaa.

Toisaalta kirjassa on sitten muutamia osuuksia, joissa muotoilun kanssa tekemisissä olevat ihmiset ovat oikeasti pysähtyneet ajattelemaan tekemisiään. Ja tällaisessa yhteydessä valokuvat osuvat kyllä nappiin, vähän sekavasta taitosta huolimatta.

Ja sekin on mukavana rosona mainittava, että eräässä kirjan kommentissa sanottiin jotain sellaista Helsingistä, että sitä ei voi valokuviin tallentaa, se on koettava. Näinhän se on.

Kirja on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa, mikä selittää markkinahenkisyyttä. Ja ehkä ei ole ajateltukaan että kovin moni kirjaa todella rupeaisi lukemaan. Tämmöinen kirja pitää olla, se on tehty, ja siinä se.

Mutta olisi voinut olla enemmänkin.

Ei kommentteja: