Jan Guillou pistää vara-amiraali Carl Hamiltonin tositoimiin jännärissä Tyttäresi tähden (Like, 2009; suom. Leena Peltomaa; ISBN 9789520102883). Kirjassa esiintyy Guilloun sankarikaartia, muun muassa toimittaja Erik Ponti ja muukalaislegioonan entinen eversti Pierre Tanguy. Pahiksina ovat rosvot, jotka kaappaavat Tanguyn perheen viisivuotiaan tyttären.
Guillou pistää tuulemaan ja erikoisefektejä riittää. Tuttuun tapaan kirjassa on myös pitkiä pätkiä melko puuduttavia katsauksia asiaan jos toiseenkin. Tässä Guillou muistuttaa toista menestyskirjojen nikkaroijaa, Dan Brownia.
Mutta Guillou osaa kirjoittaa ja kehitellä mainioita tarinoita, ja vaikka tarinassa on enemmän tuotemerkkien sijoittelua kuin tyypillisessä Bond-leffassa, kyllä sitä jatkaa lukea, kunhan hyppii ohi sellaiset kohdat jotka tuntuvat tyhjäkäynniltä.
Kirjassa pistävät lusikkansa soppaan monenlaiset toimijat, muun muassa brittien tiedustelupalvelu ja SAS-joukot, Venäjän valtaeliitti Putinia myöten, Ranskan muukalaislegioonan erikoisjoukot ja presidentti Sarkozy, ja niin edelleen. Kaikki tämä olisi tavattoman epäuskottavaa ellei Guillou osaisi ripotella joukkoon detaljeja jotka saavat lukijan pysymään tarinan kelkassa.
Entä pahikset? No, tällä kertaa - ehkä tämän voi paljastaa kertomatta liikaa tarinasta - liikutaan Saudi-Arabian suunnalla. Ja Guillou osaa kertoa Saudi-Arabiasta sellaisia juttuja, jotka saavat inhoamaan koko maata ja erityisesti sen upporikasta eliittiä.
Eikä sovi unohtaa saudien ilmavoimia, tarinassa on oma sijansa Yhdysvalloista ostetuilta F15-hävittäjilläkin. Siten olikin hauska huomata uutinen, jossa Yhdysvallat myy entisten lisäksi uusia hävittäjiä Saudi-Arabiaan.
Kyllä Guillou pystyy Bondille vertoja vetävän jännärin punomaan. Ja mitä siitä jos tarina monin paikoin menee niin epäuskottavaksi että naurattaa, pilke silmäkulmassa nämä tarinat on selvästi kirjoitettu.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti