perjantai 10. helmikuuta 2012

Jälkijäristys

Arne Dahl oli itselleni uusi tuttavuus, vaikka hänen dekkarejaan on käännetty suomeksi jo yhdeksän, tämä mukaan lukien. Taitavasti Dahl tämän tarinansa kertoo dekkarissa Jälkijäristys (Otava, 2011; suom. Kari Koski; ISBN 978-951-1-24836-1). Ehkä liiankin taitavasti, sen verran paljon on aineksia mukana että uskottavuus ajoittain kärsii.

Kirjan takakannessa sanotaan, että Jälkijäristys on Dahlin tähän mennessä paras romaani. Ja takaliepeen tekstissä taas kehutaan: "Ruotsin paras rikoskirjailija tällä hetkellä."

No, jos kerran Dahliin tutustuu, kai tämä kirja sitten hyvä aloitus on. Mutta ehkä ei sittenkään. Nimittäin Dahl pyörittää melkoista henkilögalleriaa, ja ainakin itselleni oli ajoittain vaikea pysyä kärryillä kaikkien mukana olevien poliisien hahmoista. Jos Dahlin aiempia dekkareita olisi lukenut, kirja olisi luultavasti ollut helpompi lähestyä.

Dahl tyypittelee hahmojaan, epäuskottavuuteen saakka. Mukana on poliisi, joka muuttuu raivopäiseksi päästessään auton rattiin; valtavan kokoinen korsto poliisiksi joka paljastuu aikamoiseksi älyköksi; musiikkia kuunteleva poliisi jolta löytyy tilanteeseen kuin tilanteeseen tiivistys musiikkikappaleesta. No, ainakin hahmot ovat toisistaan poikkeavia, vaikka vähän teennäiseltä tämä tyypittely ajoittain vaikuttaa.

Tarina on monimutkainen: räjähdys Tukholman metrojunassa. Onko asialla islamistien terroristisolu, vai onko kyse ihan jostain muusta?

Dahl sekoittaa soppaan terroristeja, asekauppaa, huumeita, militantteja feministejä ja vaikka mitä, niin että lukijaa paikoin pyörryttää. Tutkimuksessa on käytössä huipputekniset menetelmät, ja semmoinen pisti silmään että tietotekniikka toimii lähes aina, mikä ei todennäköisesti kuvaa todellisuutta sellaisena kuin se poliisin ammatissa yleensä on.

Mutta eihän tämän kirjan tarkoitus olekaan olla realistinen kuvaus. Jännäri tämä on, ajoittain huumorilla höystetty (pari kertaa nauroin ääneen), ja lukijalle tarjoillaan käänteitä käänteen jälkeen.

Sitä en tiedä, onko Dahl Ruotsin paras rikoskirjailija, mutta hyvä hän on, vaikkakin tavaraa on kaikki hyllyt täynnä. Hyvä dekkari, ja erinomainen suomennos.

Ei kommentteja: